Första majtal 2015 av Erik Anderson Gågatan

 

Ärade åhörare!

Som ni ser är gatan spärrad för biltrafik. På arbetarnas högtidsdag skall det inte vara biltrafik över kommunens och Gislaveds centralaste plats! Det kostade oss 300 att spärra överfarten för detta möte och egentligen borde det inte vara någon biltrafik här över huvud taget.

Riv upp beslutet om biltrafik över gågatan! Vi har varit mot denna utveckling om biltrafik över denna plats från början! För övrigt har vi lämnat in en motion om lekplats/lekyta i anslutning till denna plats! Hellre barnvagnar än bilar på kommunens centralaste plats!

Stoppa överfarten permanent!

Ärade Första Majåhörare!

I våra fem paroller inför årets Första maj som vi spridit över nästan hela kommunen kräver vi :

* Ge undommar jobb istället för högre pensionsålder åt äldre!

* Bort med kapitalismen i vård, skola och omsorg!

* Nej till naism, rasism och imperialism!

* För alliansfrihet, nej till svenskt Natosamarbete!

Och så har vi tillfört ytterligare en paroll= Trygghet, ordning och reda på arbetsmarknaden!

Borgarklassens mål är en splittrad och passiv arbetarklass, därför har man raserat akassan, därför mar man skapat FAS 3 och utstämplingar. Allt medan man själva har skaffat sig fallskärmar och faller mjukt och får avgångsvederlag på 20 miljoner som i senaste SCA-affären.

Innan valet lovade socialdemokraten och nuvarande statsministern Stefan Löfven i ett flerpunktsprogram följande punkter:

  1. Riv upp Lex Laval- svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige!

  2. Stoppa den lönedumpande arbetskraftsimporten.

  3. Företag ska inte kunna sparka arbetare för att sedan hyra in dom från bemanningsföretag.

  4. Underleverantörer måste följa kollektivavtal och arbetsrätt.

  5. Kollektivavtal ska gälla vid offentlig upphandling- och sist men inte minst

  6. Schyssta och konkurrensneutrala villkor inom åkeribranschen.

Det är ju bra krav- men vad har hänt? Knappt någonting. Nu är ju Stefan Löfven statsminister. Vi kräver, vi säger till regeringen och Stefan Löfven: Uppfyll era löften om trygghet, ordning och reda på svensk arbetsmarknad! För er som är fackligt organiserade säger vi: anta uttalanden, skicka brev till både regering som såväl LO-ledningen!

Från vår sida här i Gislaved så kommer vi ånyo lägga en motion som kräver att företag som levererar tjänster och varor till kommunen skall ha kollektivavtal.

Åhörare! Så här på Första Maj bör man ta tillfället i akt att säga några ord om aktuella frågor. Vi ser dom utanför affärerna, utanför Systembolaget, utanför ICA, Coop och Smålänningens marknad för att ta några exempel. Jag talar om tiggarna, romerna från Rumänien och Bulgarien medmänniskor som med en pappersmugg ber om en slant. Det är dessa människor som väcker debatt. Överallt diskuteras frågan. Det skrivs spaltmeter, sänds TV-program och på arbetsplatser och i varje familj diskuteras tiggarna. På ett sätt är det inte konstigt. Det är ett helt nytt inslag i gatubilden. Det är en naken fattigdom som vi inte är vana vid att se i Sverige.

Att frågan diskuteras är inget att moralisera över. Att människor mår dåligt av att tvingas möta denna fattigdom är inte heller konstigt. Samtidigt är det ett sjukdomstecken på hur det politiska högerklimatet i Sverige är. Att ilskan riktas nedåt, medan de som sitter på makt och rikedom går fria. När bankerna höll på att gå i konkurs under finanskrisen 2008-2009 gick skattebetalarna in med 34 miljarder. Pengar som borde betalas tillbaka nu när de går med miljardvinster, som vi kan läsa om i veckans ekonominyheter.

Där har vi ett exempel på en ilska som bör riktas uppåt och inte nedåt. Vi säger slå uppåt och inte nedåt. Vi kräver att bankerna betalar tillbaka de 34 miljarder de fick tidigare, nu när de gör dessa vinster!

Nu ropas det om tiggeriförbud från högerkrafterna, SD, Folkpartiet och Moderaterna. Men hela frågan om tiggande romer vilar på hyckleri. Nu är det över 25 år sedan Ceausescu sköts och det utlovades ett fantastiskt paradis för alla rumäner. Men vad finns det kapitalistiska paradiset för romerna? Nu säger ett opinionsinstitut att 70 procent av rumänerna håller med om att ”livet var bättre under socialismen.”

Borgerligheten och EU-förespråkarna är riktiga hycklare när det gäller förhållandet till den europeiska fattigdomen. De har inga problem så länge rörligheten handlar om fattiga kvinnor från Östeuropa som tvingas lämna sina barn hemma för att istället sköta de rikas barn och hem i Vellinge, Täby eller Askim. Överklassen får på köpet hela kalaset subventionerat med våra skattepengar. EU-vännerna har heller inga problem så länge den fria rörligheten ger borgarklassen möjlighet att spela ut orättvisor mellan länder för att pressa lönekostnaderna. Borgerligheten i Sverige och i övriga Västeuropa utnyttjar även mer än gärna den fria rörligheten till att förvandla Östeuropa till Västeuropas bakgård.

Det finns ytterligare en aspekt på det offentliga Sveriges hyckleri: I internationella organisationer som EU, Internationella valutafonden IMF och Världsbanken har Sverige röstad för att Rumänien skall föra en hård nyliberal politik med minimala sociala utgifter!

En ensamstående rumänsk mamma med två barn får motsvarande ett par futtiga hundralappar i månaden i barnbidrag. Men det ät först när fattigdomen sitter utanför våra butiker som vi får en debatt i frågan. Så länge de fattiga stannade memma i sina hemländer eller bjöd ut sig som billig arbetskraft var de nödvändiga offer i strukturomvandlingen eller viktiga redskap för att stärka EU:s konkurrenskraft.

De kostnader som tillkommer för att se till att nödlidande får mat och tak över huvudet eller hjälp till hemresa ska givetvis inte läggas på kommuner som redan har det svårt. En rimlig ordning borde vara att dessa sociala kostnader för tiggande EU-medborgare bör dras av på Sveriges medlemsavgift till EU. I upprördheten mot fattigdomen och tiggeriet, finns en sund kärna, oavsett om reaktionen inför detta är att vilja hjälpa eller om man lägger ansvaret på samhället. Men ilska måste riktas uppåt. Inte som i Gnosjö där man i ett rasistiskt attentat slog sönder romernas bilar. Ett attentat som vi å det skarpaste fördömer! Ilska måste riktas mor EU-förespråkarna, borgarklassen och det kapitalistiska systemet! Slå uppåt och inte nedåt!

Åhörare!

Två årsdagar är viktiga för oss i Kommunistiska Partiet. I går för 40 år sedan tvingades USA-imperialismens sista soldater att fly hals över huvud från amerikanska ambassaden i Saigon. Efter år av krig, bombterror, folkfördrivning och massmord tvingades imperiet på flykt. Förnedrat och besegrat av ett fattigt land i Tredje Världen. Detta visade Vietnamkriget och det vietnamesiska folkets seger över USA har skrivit in sig som en imponerande händelse i världshistorien. Lika imponerande som när sovjetiska Röda Armén krossade hitlerismen i dagarna för 70 år sedan.

Vårt parti, Kommunistiska Partiet bildades och formades till stor del ur rörelsen mot USA:s krig i Vietnam. Vi är de enda som finns kvar av den uppsjö av partier och vänsterorganisationer som bildades då. Själv var jag med på min första Vietnamdemonstration med en cykelmarch mellan Göteborg och Stockholm. Vi bildade en FNL-grupp hösten 1968. Att kräva USA ut ur Vietnam möttes med motstånd, således fick vi inte hyra någon offentlig lokal i Värnamo eftersom frågan ansågs vara för kontroversiell utan vi fick hålla till utomhus i kylan i en manifestation istället. I början hade vi opinionen mot oss vi som arbetade i Vietnamkommittéer och FNL-grupper men vi höll på våra principer och sedan svängde opinionen och ställde upp på kravet ”USA ut ur Vietnam”.

Men i dagens politik härskar principlösheten. Här i kommunen sitter socialdemokraterna i allians med moderaterna och i landstinget gick vänsterpartiet i allians med Alliansen och moderaterna. Och i TV sitter Jonas Sjöstedt tillsammans med Jan Björklund och låter som den värsta Nato-kramare. Eller som när Jonas Sjöstedt tillfrågas om han politiskt står närmast USA eller vänsterregeringen i Venezuela säger att han föredrar USA samtidigt som han attackerade den progressiva staten Venezuela! Men vi här på denna talarstol håller på Venezuela!

Sjöstedt och Vänsterpartiet hade inget och säga om att USA är världshistoriens största imperium med 1000 militärbaser i 155 länder och 1,5 miljoner militärer i 160 länder finns inte i Jonas Sjöstedts värld eller i Vänsterpartiets värld. I stället hoppar han på den progressiva regeringen i Venezuela som lyft miljontals människor ur fattigdom – allt för att vara det svenska etablissemanget till lags. Men här i denna manifestation håller vi på Venezuela och övriga progressiva länder i Latinamerika!

Vänsterpartiet har under 2000-talet gett sitt stöd till samtliga svenska krigsinsatser i USA-imperialismens tjänst. Dessa ställningstaganden är ingen slump. Vänsterpartiet bevisar den gamla sanningen att anpassning till etablissemangets politik i inrikespolitiken oundvikligen leder till anpassning i utrikespolitiken.

Åhörare!

I dessa dagar med en tilltagande rysshets och svensk Natoanpassning gäller det att hålla huvudet kallt. Fakta är ju att det är Nato som expanderat 180 mil österut sedan murens fall. Men i våra medier låter det som om ryska pansarkolonner står vid belgiska atlantkusten. Det är ju inte Ryssland som omringar USA utan det är USA som omringar Ryssland. Alltså håll huvudet kallt när mediedrevet går mot Ryssland.

Vi fördömer den svenska regeringens stöd på närmare 900 miljoner svenska skattekronor till kuppregeringen i Ukraina , ett land där man sätter upp statyer på kända judeutrotare som Stephan Bandera och där fackföreningsaktiva mördas och bränns ihjäl som skedde för ett år sedan i. Odessa. Vi fördömer dessutom att amerikansk militär och flygstridskrafter övar i norra Sverige i 2015 år största militära flygövning! Vi säger nej till Sveriges Natoanpassning! Sverige skall hålla sig utanför motsättningarna mellan stormakter. Vi kräver svensk neutralitet, vi kräver Nato bort från Sverige!

Åhörare!

På tal om Nato- .överallt där Nato bombat, invaderat råder det nu kaos, förvirring och flyktingströmmar.

Afghanistan? Där allt skulle bli så bra? Kaos

Irak: Kaos och inbördeskrig

Libyen: Kaos, flyktingströmmar och massakrer på svarta människor.

På tal om Libyen – När den hemska flyktingkatastrofen inträffade ute i Medelhavet så beklagade en officiell svensk flyktingsamordnare att det inte finns någon central myndighet i Libyen att tala med. Tro tusan det, alla svenska riksdagspartier röstade för att krossa den sittande centralregeringen i Libyen. Qadaffi torterades ihjäl under den svenska kultiverade medelklassens jubel och nu finns Islamska Staten etablerad i Lybyen tack vare Natos och Sveriges bombkrig.

Överallt där USA, Nato och imperialismen invaderat i mellanöstern har det lett till kaos, förintelse, inbördeskrig och etablerandet av reaktionära islamistiska strömningar som al –Qaida och Islamska Staten och Sverige skall inte sluta upp i Natos krig, och vi från denna talarstol vädjar till er att vara oerhört skeptiska till den förenklade världsbild som målas upp i våra medier och dåtidens principfasta Vietnamrörelse visade vägen på hur en opinion kan ändras. Sverige skall vara neutralt! Svenska soldater skall inte behöva dö i Natos krig!

Tack för ordet!