Den stora krigsövningen Aurora 17 pågår just nu i vårt land. Till denna har Sverige bjudit in åtta andra länder varav hela sju är medlemmar i NATO. Därför måste denna militärövning beskrivas som en NATO-övning och som en konsekvens av förra årets ingångna värdlandsavtal med NATO kan det inte uteslutas att kärnvapen kommer att finnas på svensk mark. Syftet med värdlandsavtalet och Aurora 17 är att bakvägen föra in Sverige i NATO, trots att en stor majoritet av svenskarna motsätter sig ett NATO-medlemskap.

Under lång tid har fredsrörelsen i Sverige arbetat för att samlas i Göteborg lördag 16 september för att demonstrera mot krigsövningen, värdlandsavtalet och NATO. Ett arrangemang av detta slag kostar mycket pengar att anordna och därför har de 30 organisationerna bakom demonstrationen ”Stoppa Aurora 17” bedrivit en insamlingskampanj via swish.

Militären och Nato-lobbyn har uppmärksammat detta och mobiliserat för att ekonomiskt sabotera möjligheterna att genomföra demonstrationen. Bankerna bakom swish tar ut två kronor i avgift för varje transaktion och krafter inom ”försvarsmakten” och hemvärnet har uppmanat de sina att skänka en krona till insamlingen för att på så sätt få den att gå back. Genom att försöka provocera fram en ekonomisk förlust trodde de sig kunna försvåra möjligheterna att genomföra demonstrationen.

När militärens sabotage blev känt slöt ett antal liberaler och sverigedemokrater upp i kampanjen genom att skänka en krona till arrangemanget samt uppmana andra att göra likadant. Här i Småland har bla Växjös moderata kommunalråd Oliver Rosengren agerat på detta sätt som bl.a. på Twitter uppmanar sina följare till detta ekonomiska sabotage. Att ett kommunalråd agerar så här omdömeslöst är minst sagt uppseendeväckande

Demonstrationen blev trots sabotageförsöken blev en stor manifestation för fred, neutralitet och alliansfrihet. Enligt polisen deltog 3500 personer i demonstrationen som samlades på Götaplatsen för att lyssna till tal från bl.a. Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson och musikframträdande från Mikael Wiehe och Nynningen.

Från försvarsminister Hultqvist (s), borgerliga ledarskribenter och annan Natolobby heter det tvärsäkert att fredsrörelsen är styrd från herr Putin i Moskva. Att då skänka en krona via swish och därmed indirekt lämna ut sitt namn och telefonnummer till ” Putins agenter” säger åtskilligt om svensk militärs omdömesförmåga…..


Erik Anderson och Jan Åke Karlsson, Kommunistiska Partiet, Gislaved respektive Växjö.