Hur girig får man bli?

Var ska gränsen till girighet sättas? Det är en fråga man ställer sig, när media nu gått ut och meddelat att den tidigare ordföranden i Skandia, Lars Ramqvist, betalar tillbaka två miljoner av sin bonus. Därmed slipper han stämmas för den övriga 546 miljoner (över en halv miljard!) som betalats ut i bonusar. Tillsammans har en handfull direktörer inom Skandia roffat åt sig runt fyra miljarder kronor. Det är helt otroliga summor det handlar om.
Skulle någon på 70-talet ha sagt till mig, att det tre decennier senare skulle bli etiskt godtagbart att låta den roffande mentaliteten spränga alla gränser, så hade jag säkert ruskat på huvudet och sagt att så girig tillåts inte ens den råaste kapitalism att bli. Och nu är vi där.
Det är då man behöver ett jämförelsematerial. Då kan man väl lämpligen titta på den fattigaste delen av svenska folket, nämligen de som tvingas söka socialbidrag för sin och familjens försörjning. Dessa omfattar cirka fem procent av befolkningen och det totala belopp som betalades ut till dessa var 8 miljarder för år 2003. Några direktörer inom Skandia har således tillskansat sig bonusar på halva det belopp som livnär nästan en halv miljon människor. Och Skandia är som bekant inte det enda exemplet på hur den marknadsanpassade girigheten i dag breder ut sig. Var ska gränsen för girighet sättas?

2005-02-26 Gislaved
Curt Vang, kommunstyrelseledamot för kommunistiska Partiet

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: