Profithungriga fabrikörer importerar billig arbetskraft 


   F
ör något år sen kunde vi läsa om en fabrikör som tagit hit en grupp murare från Polen. Vad jag kan påminna mig, så lät han dessa stackars människor arbeta helt orimliga dagar och till råga på allt erbjöds de bostad i en husvagn. Men i sann Gnosjöanda, så ansågs det väl lukrativt och bra eftersom fabrikören tycks ha betalat de polska murarna ynka sextusen i månaden.
Alltså en situation som måste glädja varje profithungrig företagare.
Att ta in arbetskraft hur som helst är som bekant i dag omgärdat med regler och lagstiftning. Man måste söka och få arbetstillstånd.
Frå maj 2004 handlar denna fabrikör helt lagligt. Då kan profithungriga fabrikörer importera billig arbetskraft från det utvidgade EU. Något som alla från socialdemokratins Göran Persson till högerblockets Bo Lundgren talar sig så varmt för. Men är deras utvidgade EU bra för alla? Nej, självklart inte.
Som vanligt är det överklassen som tjänar på EU. Nu öppnas alla fördämningar när det gäller att ta båten från Polen och de baltiska staterna över till Sverige Dessa arbetare och löntagare ställs då mot det svenska löntagarkollektivet. Till överhetens glädje kommer man att kunna utnyttja att en estländare inom indistrin tjänar fjorton kronor i timmen, en lättländare tjänar tjugo kronor i timmen, en medborgare från Litauen har också en genomsnittlig indistriarbetarlön på tjugo kronor. Polska industriarbetare ligger på tjugonio kronor. I maj månad om ett år kan dessa ta färjan över till Sverige och erbjuda svenska arbetsköpare sina tjänster. Klart att kapitalisterna klappar händerna av oföreställd förtjusning. Löntagare ställs mot löntagare. Lönerna pressas ner.
När vi dagligen får höra den politiska överheten basunera ut hur bra EU är, så borde vi ställa frågan: för vem? Jo, för den aktieägande överklassen. För arbetare och löntagare framstår hela EU som ett enda stort kapitalistiskt projekt.

2003-10-03
Curt Vang,
kommunstyrelseledamot för KPMLr, Gislaved

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: