Är KPMLr ett missnöjesparti?


Är KPMLr ett missnöjesparti? Det hävdar riksdagsman Martin Nilsson i denna tidnings (Finnveden Västbo, 31 oktober) spalter. Må så vara. Sällan har det väl behövts mer missnöjesyttringar än nu. Inte minst mot den allt mer högervridna s-politiken.
Det är inte många veckor sedan jag mötte Martin Nilsson i en debatt där han hett förespråkade ett ja i omröstningen kring EMU. Han ville att vi skulle avdemokratisera vårt land än mer och lägga valuta och räntepolitik i händerna på en grupp bankdirektörer i Frankfurt. Ivrigt pläderade han för denna utförsäljning av inflytande på vårt vardagsliv. Under debatten var det lätt att slå fast, att han tillsammans med den öppna högern, var megafon åt det svenska näringslivet. Han ville då tona ner denna sida, men nu avslöjas det att de svenska kapitalägarnas egen organisation lagt ner fem hundra miljoner på att locka oss in i EMU. Som bekant misslyckades detta försök kapitalt. Ett rungande folkligt NEJ! Blev svaret. Och nu slickar Martin Nilsson, kapitalets Sören Gyll, Alf Svensson, Leijonborg, Lundgren och de andra sina sår.
Eller ta de fortsatta neddragningarna av den svenska välfärden. Dessa är direkt beställda av EU och är en följd av vårt medlemskap i denna överstatliga och odemokratiska struktur.
Fyra miljarder vill man skära ner inom sjukvården, femton sjukhus hotas och människor får allt svårare att komma i åtnjutande av behövlig vård. Om man inte har pengar eller privata försäkringar, förstås. Överklassen klarar sig som vanligt galant. Och i detta läge ropar moderater och andra på mer privat sjukvård. Alltså än mer klyftor mellan de som redan har och de som får allt mindre. Svensk välfärd är snart ett minne blott.
Det ”finns inga pengar”, säger man. Men samtidigt låter man oss vanliga skattebetalare betala 23 600 miljoner till EU under innevarande år. Nästan 24 miljarder! Ofantliga belopp som går till denna koloss på lerfötter, allt mer ökänd för sina svindlerier och orimliga löner och pensionsförmåner till politiker och tjänstemän. Men tänk hur mycket välfärd vi kunde få om vi satsade dessa 24 miljarder på den allt mer urgröpta svenska välfärden istället. Eller hur?
Så när riksdagsman Martin Nilsson ondgör sig över att KPML är ett missnöjesparti, så ligger det väl i sakens natur att kommunister alltid varit emot de värsta yttringarna av kapitalism. Något som, enligt mitt förmenande, behövs mer än någonsin.

6:e november 2003
Curt Vang, kommunstyrelseledamot för KPMLr, Gislaved

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: