Replik till Lars Olssons senaste krönika i VästboAndan

Det var med beklämning jag läste förra veckans nummer av Västbo Andan. På nästan en hel sida lyftes en lettisk SS-soldat och gjordes till ”frihetskämpe”. Det var en vämjelig läsning och artikeln hade utan vidare fått utrymme i vilket nynazistiskt alster som helst.
Där kunde man under bilden på en soldat i SS-uniform läsa, att denne nazist anmält sig som frivillig till ”frihetskampen” och att han ”stred mot kommunismen”. Vilken nynazist som helst måste ha läst artikeln med oerhörd tillfredsställelse.
Faktum är att just SS-soldater tillhörde de verkligt ideologiskt övertygade nazisterna under kriget och att de var beryktade för att med nazistisk renlärighet bakom den framryckande fronten massavliva judar, kommunister och antifascister. Dessa bestialiska massavrättningar kallades ”upprensningsaktioner”. Särskilt grymma var dessa soldater i de baltiska områdena, där Hitler med förnöjelse konstaterade att just Lettland kunde förklaras ”judefritt”. Totalt mördade man en kvarts miljon judar i de baltiska staterna. Att kalla dessa soldater ”frihetskämpar” känns minst sagt vidrigt. Det är ingen tillfällighet att Nürnbergrättegångarna efter kriget pekade ut just SS som de vidrigaste av krigsförbrytare.
Sedan beskriver artikelförfatttaren Lars Olsson hur den aktuella SS-soldaten är med i det nazistiska angreppet på Leningrad i Sovjetunionen. En stad som utsattes för en oerhört grym belägring under 900 dagar, vilket kostade nästan en miljon människor livet. Men just terror mot civilbefolkningen var SS-soldaternas särskilda kännetecken helt i linje med generalfältmarskalk Reichenaus dagorder om att ”huvudmålet för fälttåget mot det judiskt-bolsjevikiska systemet är att totalt krossa dess statsmakt och utrota det asiatiska inflytandet på den europeiska kulturen”. Retoriken är den samma i Olssons artikel där den gamle nazisten med tillfredsställelse talar om ”kommunismens galge”. I kampen mot nazismen dog mer än tjugo miljoner sovjetmedborgare. Inget annat land offrade så mycket i kampen mot nazismen.
I längden tror jag därför att Lars Olssons bruna historierevisionism kommer att genomskådas.

2005-12-18
Gislaved

Curt Vang, kommunstyrelseledamot för Kommunistiska Partiet i Gislaved


Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: