Insändare till Värnamo Nyheter

Girigheter och svindlerier firar triumfer

Klassklyftorna i Sverige börjar bli skriande. Vissa små grupper berikar sig på ett fullständigt skrupellöst sätt. Bara på senare tid har några sådan exempel gjort att man snart tycker det dags att ta upp den knutna näven i byxfickan. Och vad gör våra lokala socialdemokratiska riksdagsmän Nilsson och Hägg?
Så har exempelvis den medialt uppblåsta IT-bubblan fullständigt havererat och snart är aktievärdet nere i dasspappervärde. Men innan dess har de mediala konstruktörerna av allt struntprat om "den nya ekonomin" och det nya IT-samhällets ständiga frontframflyttningar lurat till sig miljarder kronor på den upptrissade spekulationshysterin på börsen. Tre av grundarna till Icon Medialab har tillsammans tjänat ofattbara 668 miljoner kronor på att hoppa av tåget i tid och sälja av sitt aktieinnehav i det av dom själva upphaussade bolaget. Som alla förstår handlar det inte om annat än rent och skjärt svindleri, där horder av journalister sprungit dessa herrars ärenden.
Några dagar senare kunde man läsa hur miljardären Jan Stenbeck gjorde världens spekulationsklipp. När Telia köpte in sig på Stenbecks licens för tredje generationens mobiltelefoni, så steg värdet på Stenbecks privata aktieinnehav i moderbolaget Netcom med svindlande 130 miljoner kronor!
Ändå är inte själva börsklippet det viktiga för Stenbeck. Genom affären med Telia reducerar Netcom sina investeringskostnader för 3G-nätet till mindre än hälften, samtidigt som bolaget får tillgång till Telias befintliga mobilnät och tekniska kunnande. Därigenom tjänar Netcom-ägda Tele 2 minst 10 miljarder kronor. Det stinker om hela situationen.
Marknadsliberalism borde få oss alla vanliga människor att spy. Under åren efter 1968 hade sånt här rönt enorma folkliga reaktioner. Men de senaste årtionden har medias följsamma ekonomijournalister höjt upp dessa svindlerier till något positivt. Girighet och exploatering har ersatt tankar om solidaritet och en välfärd för alla.
Bara ett sista exempel. Fredrik Lundberg och Carl Kempe har just fått en liten aktieutdelning från skogskoncernen Holmen på 40 respektive 21 miljoner kronor. Bara dessa två kapitalisters aktievinster skulle med råge räcka till att betala Pappers krav i årets löneavtal för koncernens samtliga kollektivanställda. Lägg till de övriga aktieägarnas vinst, fantastiska 5,5 miljarder, och lönekravet skulle vara betalt hundra gånger om! 
I socialdemokratins EU-anpassade Sverige ökar klassklyftorna och blir avgrundsdjupa gap. Vad gör ni åt detta Martin Nilsson och Carina Hägg? mer än ni tycks sitta still i båten och bejaka denna avskyvärda utveckling.

010122 Curt Vang
kommunfullmäktigeledamot för KPMLr, Gislaved