Insändare till Värnamo Nyheter

Stafettläkare skär guld med täljkniv
 

   Är det rätt att profitera på sjukdom och tjäna grova pengar på sjuka människor? Häromdagen redovisades hur en aktieklippare vid namn Lönn i Stockholm redovisade inkomst av kapital på 230 miljoner kronor. Detta oerhörda tillskott till hans förmögenhet var tydligen en följd av att han sålt av 75 procent av sitt aktieinnehav i M&M Medical som tagit över flera närsjukhus i Stockholm. Detta är bara ett exempel. Det är vidrigt!
   En som med en tröttsam frenesi pläderat för det fina med privatisering i denna tidnings spalter är en viss herr Fischer. Han är tydligen moderat och vill, till trots att han tydligen själv är läkare, slå sönder det offentliga sjukvården. Om bara allt av oss alla ägt dumpas ut på privata, giriga och marknadstänkande händer, så blir allt bättre. Detta har varit högerns idealogiska kännetecken och kamprop under de senaste två decennierna.
   Sverige hade en gång på 60- och 70- talet världens bästa sjukvård. Efter högerns ideologiska attacker mot allt offentligt, så har detta fullständigt vänt. Vården och hälsan håller på att bli en klassfråga. De besuttna skaffar sig privata sjukförsäkringar som ger dem förtur till bättre vård. En allt mer urholkad sjukvård blir kvar till vanligt folk. Detta är resultatet av tjugo års ideologisk offensiv mot den offentliga vården från SAF-håll och deras medlöpare. Vi måste stoppa detta systemskifte inom sjukvården innan det är för sent!
   Hyperkapitalismen är en omättlig hydra, en cancer som fräter sönder samhället och som sprider sitt gift ut i de minsta enskilda delarna av samhällskroppen. Se bara på dessa horder av s k "stafettläkare" som för egen vinnings skull är någon eller par veckor på ett ställe och sedan åker vidare till nästa plats. Med oerhörda löner och förmåner. Är det omtanke om patienterna som styr dessa småprofitörer? Nej självklart inte. Det står dollartecken i pannan på dessa läkare som hyrt in sig till bemanningsföretag, som i sin tur vill skära guld med täljkniv och håva in pengar på folks behov av sjukvård. 
   Det borde sättas stopp för denna ovärdiga och egoistiska kommersialism.

Curt Vang
kommunfullmäktigeledamot för KPMLr
010215 Gislaved