Gnosjöandan - en myt med vidriga avigsider för arbetarklassen
   Gnosjöandan. Är det dags att riva väck myten och se vad som döljer sig bakom detta lite luggslitna uttryck? Är Gnosjöandan fabrikörernas egenhändigt fabricerade myt, men något helt annat för arbetarklassen i Gnosjö med omnejd? Medan fabrikörerna av hävd visar upp sin penningstyrka, så är det löner under riksgenomsnittet som gäller för arbetarna. Gnosjöandan är ett samförståndsprojekt mellan fabrikörerna och företagen att hålla lönerna i botten.
Däremot kräver man positiv inställning för arbetarna om man anser sig behöva utkräva övertid. Det har blivit ett sätt att kompensera låga löner. Åtta timmars arbetstid har inte nått Gnosjö. Ett förfärande sätt att se på arbetarklassen. Föga modernt, snarare rent reaktionärt. Är man sjuk, småbarnsförälder eller fackligt aktiv så  hamnar man längst ner på företagarnas osynliga lista för icke önskvärda.
Företagen har mycket svårt med nyrekryteringen, men ser tydligen en fördel i att anställa människor med svårigheter på arbetsmarknaden i form av språkproblem. Då minskar risken för berättigade lönekrav och fackligt arbete.
   Detta är den föga smickrande bild som Industrifackets egen tidning Dagens Arbete målar upp av Gnosjöandan.
   Låga löner, ett dolt förtryck, övertid som en dold kompensation för usla löner, ingenting meningsfullt att göra på fritiden, att man ser ned på svaga grupper samtidigt som man skyr starka fackliga krav. Är detta något att yvas över? Knappast. Snarare borde de fabrikörer och företagsledningar som är bärare av myten om Gnosjöandan känna en bottenlös skam.
   Nu vill högern och EU-fantasterna inom regeringen arbeta för en snabb EU-utvidgning österut. Detta ger säkert en yrselkänsla av lycka för alla fabrikörer som ser fram emot att exempelvis polska arbetare kommer till Gnosjöregionen för att jobba för hur låga löner som helst. Arbetskraftens fria rörlighet är ju något som såväl högern som Göran Persson starkt framhållit ska gälla. På så sätt kan ju Gnosjöandan få en fortsatt politisk legitimitet. Men detta är näppeligen något önskeläge för arbetarkollektivet i trakten. Men så är ju hela EU ett kapitalets projekt.
 

10/6-01
Curt Vang
Kommunfullmäktigeledamot för kommunisterna, KPMLr i GislavedSkriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 

Din e-post: