Folkpartisten Lars Olsson och attentatet mot Norrskensflamman... gamla vålnader går igen.


Häromdagen tänkte jag på den fanatiske insändarskribenten, folkpartisten och militärhistoriskt enkelspårige Lars Olsson. När man under åren läst hans hätska antikommunistiska artiklar och insändare, så inger dessa i all sin plattitydaktighet en viss känsla av olust. Att med sådan ihållande frenesi hata oss kommunister måste väl stå för något?
Vad var det då som fick mig att tänka på Lars Olsson häromsistens? Jo, det var när jag läste några minnesord om högerns illdåd mot den kommunistiska rörelsen under kriget. Natten mot den 3 mars 1940 sprängdes tidningen Norrskensflamman i luften. Den var inrymd i en fastighet som låg vid Kungsgatan i centrala Luleå. I fastigheten fanns förutom tryckeri, redaktion och expedition även bostäder. Fem människor omkom vid attentatet, varav två barn.
Det var inte vilka som helst som låg bakom mordbranden. Det var högt uppsatta personer i samhället, med nazistiska sympatier. Det var en polischef, en stadsfiskal, en journalist på Norrbottens-Kuriren, en kapten i svenska armén samt tre fänrikar.
Trots att mördarna försökte att lägga ut en mängd villospår, så lyckades man fånga in de ansvariga för attentatet. Men tidsepoken var väldigt högersinnad och nazistvänlig, så domarna blev milda. Ingen dömdes för mordbrand, utan för grov skadegörelse. Straffen blev mellan 2 till 7 år, men redan 1944 benådades alla.
Tiden präglades av en antikommunistisk hets, som måste göra Lars Olsson grön av avund. Vi har ju kunnat läsa oss till hur euforisk Lars Olsson känner sig inför den här tidens krig i Finland, där Mannerheim slogs sida vid sida med nazistiska trupper mot Sovjetunionen. Frivilligkårer bildades för att skicka svenska frivilliga för att strida mot Sovjet. Stora delar av den svenska överklassen var nazianstruken och kommunisterna stämplades som landsförrädare. I Sverige internerades kommunister och andra radikala i olika läger, varav Storsien kanske var det mest kända fånglägret. Överallt i världen slogs kommunisterna mot fascismen, men i Sverige satte man antifascister i läger med nazisterna inpå knuten i Danmark och Norge.
Visst är det märkligt. Man läser några minnesord om vad högerfolk och militarister var beredda att utföra av illdåd mot kommunister för ett antal decennier sedan, och kommer osökt att tänka på Lars Olsson. Nog är det olustigt. Men talande.

Curt Vang
Kommunfullmäktigeledamot för Kommunistiska Partiet


Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: