Det ”fria vårdvalet” - högeralliansens landstingspolitikers framforcerad tvångslistning på privata vårdbolag.

Nyliberalerna har börjat använda ett orwellskt nyspråk som vi måste avslöja den sanna innebörden bakom. Varje gång en politiker inom högeralliansen tar orden ”valfrihet” eller ”mångfald” i sin mun, så är det omskrivningar av försöken att privatisera den offentliga verksamheten med slutmålet att skapa än större ojämlikhet i samhället. Nedan redovisas några aktuella exempel.


För någon vecka sedan rapporterades hur privatläkare i Stockholm fuskat till sig cirka 130 miljoner kronor för vård man rapporterat in men i själva verket aldrig utfört. Rena bedrägeriet och tjuvnad av skattepengar. Tror någon att dessa läkare kommer att ställas inför domstol. Knappast.
Bara i Jönköpings läns landsting har man under enbart två år betalat privata hyrläkare och deras bolag 100 miljoner skattekronor. För dålig och ryckig vård. Och till otroliga överpriser. Men ”privat” vård är ju så fint, eller? Sedan fick vi under våren här i landstinget det ”fria vårdvalet”. Det visade sig vara en av landstingspolitikerna i högeralliansen framforcerad tvångslistning på privata vårdbolag. Det som alla demokratiskt sinnade människor förväntat sig skulle vara ett möjligt val bort från landstinget blev en tvångslistning in i den privata vården. Och allt ställdes på huvudet. Detta lurendrejeri medförde att privatmottagningar kommer att överösas med skattemedel. Detta innan dessa privatläkare ens startat upp någon praktik. Att handskas så med våra skattepengar är skandalöst.
Det är inte småpengar som privatläkare och bolag får. En familj med två tonåringar som inte noterat ”mörkandet” i vårdvalet ger det listade privatläkarbolaget 8 434 kr, en familj med tre småbarn 6 163 kr, har man fyllt 45 översändes 3 244 kr, är man 65 fyllda blir det 6 163 kr och är man 80 år blir summan hela 19 464 kr. Dessa skattepengar hamnar i fickan på de privata listade privatläkarna innan ens någon satt sin fot på privatläkarmottagningarna.
I vilka andra sammanhang handskas man så vårdslöst med våra skattepengar? Denna miljonrullning av skattemedel är rent ut sagt skandalös. Allt för att driva fram en privatiserad sjukvård.
Varför är privatisering så bra? I Stockholm har alliansen sålt ut förskolor och begärt endast ca tre miljoner för verksamheter som visar sig vara värda runt 100 miljoner. Allt för att pressa fram snabba privatiseringar av offentlig verksamhet. Är det inte snart dag att förstå att bakom vackra ord som ”valfrihet” och ”mångfald” döljer sig en marknadsfundamentalism som tycker att styrmedlen i vårt samhälle skall vara girighet och profit.

Curt Vang
Kommunfullmäktigeledamot för Kommunistiska Partiet, Gislaved
.


Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: