Jag mår illa av högeralliansens ”privatisering” som omedelbart kopplas till ”valfrihet” som trummar in i skallarna på oss ideligen med dessa medialt gångbara honnörsord.

Tänk vad propaganda i parti och minut gröper ur vårt sunda förnuft. På längden och tvären matas vi med ordet ”privatisering” som omedelbart kopplas till ”valfrihet”. Högeralliansens företrädare trummar in dessa medialt gångbara honnörsord i skallarna på oss.
Låt oss syna vad det egentligen handlar om. Bakom flosklerna – för det är bara floskler – döljer sig en ren marknadsföring för kapitalstarka krafter i samhället. Det är inte annat än rent lurendrejeri och maskerad girighet. Ta vården som ett exempel på den hysteriskt uppskruvade privatisering som syftar till att slå sönder den offentliga vården samtidigt som riskkapitalbolag girigt stoppar skattepengar i vinstportföljen.
Ett par exempel på privatisering av vården är att Ambea/Carema 2008 omsatte 6 miljarder med en skattefinansiering på 4,38 miljarder och en vinst på 326 miljoner där man la en ynka liten symbolisk skatt på 30 miljoner. Capio (äger bl a S:t Görans sjukhus, Stockholm) hade en omsättning 2008 på 3,4 miljarder där skattefinansieringen var 98 %, skatt 0. Eller Attendo Care (äger äldreomsorg i 80 kommuner), skattefinansiering på 3 miljarder, vinst 249 miljoner.
Visste du att 70 % av alla äldreboenden i privat regi ägs av bolagen Carema, Attendo, Aleris och Förenade Care.
Bakom dessa företag ligger oftast riskkapitalbolag, som kontinuerligt köper upp mindre aktörer (som för sin del ofta spekulerar i dessa uppköp för att berika sig själva). Dessa bolag tjänar inte bara miljarder på denna skattefinansierade sjukvård. De undkommer också huvuddelen av beskattningen av sina gigantiska vinster (på våra skattepengar) genom att vinsterna skickas vidare till moderbolag och holdingbolag i exempelvis Luxembourg, Guernsey och Jersey – s k skatteparadis eller ”sekretesstater”.
Hur länge skall vi låta oss duperas? Varje gång jag hör högeralliansens språkrör, likt batteridrivna små robotar, rapar upp orden ”valfrihet” och ”privatisering” – eller den tredje omskrivningen av samma strävan benämnd ”mångfald” – så känner man sig nästan spyfärdig. Vi är grundlurade. Miljarder av våra skattepengar förs i en strid ström rätt i fickorna på redan otroligt välsituerade och deras girigt beräknande bolag.
Och nu laddar borgarna upp för att sälja ut de mest profitabla delarna av Gislaveds kommuns äldreomsorg genom den s k LOV-reformen. Och vi bara tiger still. Nåja, inte alla.

Curt Vang
Kommunfullmäktigeledamot för Kommunistiska Partiet


Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: