curt0813b.html



Är snöröjning en social fråga? Ja, som vi kommunister ser det, så är det mycket svårt för äldre människor att ta sig fram på gångvägarna och det har periodvis varit mycket jobbigt för barnen att ta sig till skolan. Så skall det inte behöva vara. Vi tycker det skall finnas en kommunal snöröjningsplan som prioriterar att se till att röjning, saltning och grusning görs tidigt och så bestående som möjligt på alla de viktiga cykel- och gångstråken. Att äldre, rörelsehindrade och barn skall kunna ta sig fram vintertid är definitivt en viktig jämställdhetsfråga. Så därför har vi i kommunfullmäktige väckt en så kallad interpellation för att få till stånd en debatt på kommunfullmäktige:

Interpellation

Efter att ha fått många påstötningar från olika kommuninvånare, så skulle jag vilja ta upp frågan om snöröjning. Det som påtalas är, att det i många andra kommuner saltas och grusas på cykel- och gångvägar och att man har målsättningen att i stort sett göra dessa helt snöfria.

Många äldre människor med rollatorer och problem att gå, har mycket svårt att ta sig fram på gatorna i kommunen. I andra kommuner har man prioriterat cykel- och gångvägar för att göra framkomligheten optimal för människor som har svårigheter och som dåligt beredda väglag gör det mycket svårare för att klara sig. En annan aspekt är alla skolbarn som möts av skolvägar som gör det svårt att gå eller cykla till skolan. Där tvingas föräldrarna istället skjutsa sina barn till skolan.

Bättre röjning, saltning och användande av grus istället för den sprängsten som nu körs ut är i stora drag de synpunkter som jag mött hos kommuninvånare. Jag vill därför att denna fråga skyndsamt ses över och att undertecknad får ett svar på om snöröjningen kan få en bättre utformning.

Dessutom tillägger Curt i interpellationen:

Att var femte i Sverige eller ca 1,8 miljoner människor har någon form av funktionsnedsättning. Detta medför självklart att det goda samhället måste karakteriseras av allas möjligheter att ta sig fram till skola, servicelägenheter, äldreboenden och allmänna inrättningar, dagis, matställen, butiker och liknande. En kommuns strävan måste vara ”god tillgänglighet” för alla människor i kommunen. Därför känns det inte bra när många människor känner sig hindrade i sin vardag på grund av att kommunens snöröjning, saltning och sandning inte fungerar tillfredsställande.

Lagstiftningen stadgar dessutom att enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser skall åtgärdas och uttytt till vinterväder, så är det liktydigt med att alla människor skall kunna fram. Sverige har även skrivit på FN:s konvention om funktionsnedsatta människors rättigheter.

Gislaved den 15 februari
Curt Vang Kommunistiska partiet

Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: