"Kommunalarbetare - upp till kamp".

   Ni vårdbiträden och undersköterskor måste få en högre lön. Lönenivåerna för merparten av kommunals medlemmar är helt orimliga. Vi har fått ett samhälle där de som arbetar hårdast och är mest produktiva tjänar minst. Därför ville vi i den nyligen timade budgettdebatten i Gislaved att sex miljoner skulle avsättas för extra strukturlönehöjningar för de lägst avlönade inom Kommunals område.
   Låt oss ta ett par exempel. De kvinnor, för det är mest kvinnor, inom den kommunala äldre- och handikappomsorgen som borde få beteckningen "arbetshjältar" går in i sitt arbete med 13 800 kronor i ingångslön som vårdbiträde och 14 700 kronor som undersköterska. 
   För många är arbetet tungt i såväl psykisk som fysisk bemärkelse, vilket får till följd att många arbetar deltid. Väldigt många.
   Förra året visade statistiken att 173 arbetade heltid och hela 536 deltid. Tänk vad detta medför i lönehänseende. Det gör den redan anskrämligt låga lönen ovan till en nominell lön som i de flesta vårdbiträdens och undersköterskors lönekuvert är ännu lägre. Så får det inte vara!
   Kvinnolönerna inom kommunal visar med plågsam tydlighet hur orättvisorna skenat iväg de senaste åren. 1982 hade en kommunalarbetare 91 procent av en industriarbetares lön. 2001 var kommunalarens lön bara 84 procent av industriarbetarens. Mellan 1980 och 2000 ökade näringslivets toppar sina inkomster från nio till fyrtiosex gånger en industriarbetares lön.
   Efter att gång efter gång pläderat för en löneuppskrivning för kommunala medlemmar, så möttes vi i omröstningen av ett kallhamrat nej från m, s, fp, c, mp och kd. En trist och beklaglig upplevelse.
   Min slutsats kan bara bli en. Precis som deltidsbrandmännen från Burseryd och Reftele måste ni inom vården göra er röst hörd. Ni måste synas och höras. Ni måste fackligt gå ut i aktioner som pekar på den helt igenom orimliga och orättfärdiga låga lönen.
   Brandmännen vann en avgörande första delseger och fick hela fullmäktige att ta tillbaka sitt nedläggningshot. Kamp lönar sig.

Curt Vang,
ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för KPMLr,  Gislaved


Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: