DEBATT & INSÄNDARE I FINNVEDEN FREDAG den 3 oktober

Från riksdagsbänken - Maria Larsson

Psykiatrin i kris Maria Larsson    


   Riksdagsarbetet följer sin givna mall och har ofta problem med att vara aktuell. Just nu skriver vi motioner som sedan arbetas av i olika betänkande under året. Vår talman, Björn von Sydow, har ambitionen att höja nivån av aktuell debatt i riksdagen. De aktuella debatterna har tillkommit just för att stärka riksdagens roll som forum för samhällsdebatten.

Under det senaste året har flera grova brott begåtts av människor med psykiska störningar. Det har handlat om besinningslösa mord på helt okända personer under brutala former och med vansinneskörningar mitt i Gamla Stan i Stockholm. Den psykiatrireform som beslutades 1995 har ifrågasatts om den verkligen fungerar. Varför får inte psykiskt sjuka människor vård? Varför tillåts de utgöra en fara för sig själva och andra? Av den anledningen begärde kristdemokraterna i slutet av september en aktuell debatt i riksdagen om psykiatrin. Den avslogs av talmannen med hänvisning till att begäran låg för nära i tid efter mordet på Anna Lindh. Den var alltså för aktuell. Samtidigt diskuterades psykiatrireformen för fullt i alla tidningar och övriga nyhetsmedia.

Vår åsikt var att genom att avstå från den debatten sviker riksdagen sitt ansvar i en för medborgarna viktig fråga. Efter avslaget blommade debatten upp ytterligare på grund av aktuella händelser, av reportage i tidningar och av ett starkt engagemang från många människor. Därför lämnade vi in ytterligare en begäran om att få till stånd en aktuell debatt i detta ämne. Nu verkar det av allt att döma som om den blir av och det ganska snart.

Den psykiatriska vården i Sverige behöver både en organisatorisk och en resursmässig upprustning. Psykiskt sjuka måste få tillgång till den vård de behöver. Det får inte alla idag. Nu krävs krafttag. Det behövs cirka 2 000 nya vårdplatser och fler altemativa behandlingsformer. Idag avvisas vårdsökande med beskedet att det redan är fullt och från fasta vårdplatser sker utskrivningar för tidigt på grund av samma platsbrist. Det ska finnas en huvudman så inte människor bollas mellan stolar. Idag kan en vårdsökande få nej både hos landstinget och kommunen som hänvisar till  varandra. Det är orimligt.

AlItfler grova brottslingar bedöms ha behov av psykiatrisk vård istället f6r att kunna avtjäna ett fängelsestraff. En person som döms till sluten psykiatrisk vård skrivs ut när han friskförklarats oavsett om strafftiden i fängelse skulle varat längre. Det är inte heller rimligt.

Kristdemokraterna vill ha en helt ny form av institution, ett alternativfängelse, för de som döms till rättspsykiatrisk vård. Där ska de avtjäna ett tidsbegränsat straff när de blivit friska från sin sjukdom men med fortsatt tillgång till psykiatrisk expertis som kan fö1ja deras utveckling och stödja i rehabiliteringsprocessen tillbaka till ett brottsfritt liv utanför fängelset. Också inom den ordinarie kriminalvården ska intagna med lindriga psykiska störningar ha tillgång till psykiatrisk stöd och vård.

I den bästa av världar får alla människor med psykisk och fysisk sjukdom god vård  omedelbart och så länge det behövs. Den som döms för brott får avtjäna sitt straff men får sedan stöd för att bryta med gamla vanor och aktivt kunna delta i samhällslivet. Det känns sorn om den världen är långt borta just nu. Jag vill aktivt bidra till att föra verkligheten lite närmare målet.