Elva år gamla uppgifter presenterades som färska.


   Ytterligare pinsamheter för krigshetsarna . Elva år gamla uppgifter presenterades som färska.

På måndagen , dagen innan Colin Powell skulle publicera sin rapport till FN:s säkerhetsråd , publicerade den brittiska regeringen en rapport om Iraks alla onda avsikter.

Rapporten skulle ge intryck av rykande aktualitet med från fältet inhämtade fakta. Ovedersägliga och oantagbara bevis skulle presenteras för den brittiska allmänheten hette det.

I sitt famösa tal till säkerhetsrådet dagen efter öste Colin Powell beröm över den brittiska regeringens rapport om Irak.

Jag vill gärna rikta mina kollegers uppmärksamhet gentemot den välunderbyggda rapport, som Storbritannien har publicerat.. och som på ett förträffligt sätt beskriver Iraks ondsinta aktiviteter, sade Powell i FN.
Men hela rapporten byggde på saxat material från tre olika internetsidor.

Det var antikrigsaktivister i Storbritannien och Danmark som snabbt upptäckte att den brittiska rapporten bara var avskrifter på tre akademiska uppsatser. Channel 4 i Storbritannien följde upp saken. Två av rapporterna är från hösten 2002 .Den tredje härstammar från 1997. Alltså är sex år gammal. Inte nog med detta. Den sex år gamla rapporten behandlar Irakiska säkerhetsaktiviteter under kriget om Kuwait 1990 –91.

- Detta innebär med andra ord , att en del av de upplysningar , som används i rapporten till att dokumentera brott mot resolution 1441 och därmed framprovocera krig är mer än 11 år gamla, säger mediekritikern och fredsaktivisten Carsten Sloth Hansen till Dagbladet Arbejderen.

På några ställen är den brittiska regeringens dokument helt identiskt med internetuppsatserna så att det inte kan råda något som helst tvivel på dess ursprung. På andra stycken i dokumentet är avskrivningarna uppenbart manipulerade och kryddade för att uppnå den propagandistiska effekten.

En mening som i uppsatsen hette att den irakiska säkerhetstjänsten "övervakar utländska ambassader i Irak" (på engelska monitring foregin embassies in Iraq ) blev i den brittiska regeringsrapporten " genomspionerar utländska ambassader i Irak" ( spying on foregin embassies in Iraq) . I uppsatsen är formuleringen " stödjer oppositionsgrupper i fientliga regimer" ändrat till den farligare " stödjer terroristorganisationer i fientliga regimer".

Affären har väckt stor uppståndelse i Storbritannien. Men det tog ett dygn innan brittiska regeringen erkände att den gjort ett "misstag". Och en talesman beklagade att de tre uppsatsskrivarna inte nämnts. En av de gamla rapporterna var skriven av en amerikansk –irakisk doktorand i Kalifornien, Ibrahim al Marashi, som till och med fick sitt grammatiskt felplacerade kommatecken överfört till det officiella brittiska regeringsdokumentet.

16 mars 2003
Erik Anderson, Gislaved

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: