Mänskliga rättigheter, rättfärdigar USA:s ökade aggressioner

Sedan ett 15-tal år tillbaka har USA använt FN:s kommissions årliga sammanträden i Geneve att trumfa igenom en resolution där det hävdas att Kuba bryter mot de mänskliga rättigheterna. Avsikten med resolutionerna är tydlig. Att kunna rättfärdiga fortsatt vidrig handelsblockad mot Kuba. En handelsblockad som nu är inne på 45:e året. Vilket är världshistoriens längsta ekonomiska blockad. Men syftet med USA:s resolutionerna sträcker sig längre än så, de skall förbereda marken för ökad inblandning i Kubas inre angelägenheter och i förlängningen syftar USA:s manipulationer i Genevé att rättfärdiga en ockupation av Kuba och för att återföra Kuba till den koloniala status landet hade innan revolutionen 1959. Alla vet att det är USA som ligger bakom och drar i alla trådar även om det inte formellt är USA som lägger fram något resolutionsförslag. Vissa år är det små bananrepubliker i Centralamerika. Även om resolutionen är skriven på spanska så lyser det ofta igenom att det är spansk/engelska i texten. Herrarna i Washington har givit en text på engelska som nödtorftigt översatts till spanska till någon bananrepubliks sändebud i Genève… Vissa år är det amerikanska lydstater i Östeuropa som formellt lägger fram resolutionsförslag i Genève för att fördöma Kuba. Små stater i Tredje världen utsätts för intensiv press att rösta för USA:s resolutionsförslag. Hot om indraget bistånd används ofta. Lutar ett fattigt land att rösta emot resolutionen så skall det fås att åtminstone lägga ner sin röst. Lutar det åt att lägga ner rösten så skall det fås att rösta för USA:s linje. Men det är många länder som ändå inte böjer sig för USA:s hotelser. Förra året vann USA med endast en rösts övervikt. Mot detta hycklande utnyttjande av begreppet ”mänskliga rättigheter” har nu ett stort antal intellektuella, konstnärer och artister runtom i världen protesterat. Det är kända namn som Nobelpristagare som Jose Saramago i Portugal och Nadine Gordimer från Sydafrika. Det är artister som Harry Belafonte och författare som Eduardo Galeano från Uruguay. I skrivande stund är det tusentals intellektuella som skrivit på uppropet mot USA:s missbruk av begreppet mänskliga rättigheter. Låt oss stoppa USA:s nya manipulationer mot Kuba. Uttalandet: ”Mellan den 14 mars till 22 april, kommer den 61:a sessionen av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna att äga rum i Genevé, där USA än en gång arbetar för att genomdriva en resolution mot Kuba.
På ett manipulativt och selektivt sätt vill USA utnyttja begreppet mänskliga rättigheter för att rättfärdiga sina ökade aggressioner. Detta görs av den största makten på jordklotet mot ett litet land, i strid mot internationella lagar. Kommissionen måste representera alla FN:s medlemsstater och tillförsäkra rättigheter åt varje människa över hela världen.
Det är iögonfallande, att det är inte tillåtet att undersöka än mindre att debattera de vidriga brotten mot de mänskliga rättigheterna som äger rum i de amerikanska fängelserna Abuh Ghraib och Guantanamo. Den amerikanska regeringen saknar all rätt att vara självutnämnd domare om mänskliga rättigheter på Kuba, ett Kuba där det inte skett ett endaste fall av försvinnande, tortyr eller utomrättsligt avrättande och där Kuba fått internationellt erkännande för ökande folkhälsa, ökade utbildnings och kulturnivåer trots blockaden. Vi uppmanar de representerade länderna i kommissionen att inte låta sig utnyttjas för att legitimera Bush- regeringens antikubanska aggressionsplaner. I synnerhet när den nuvarande krigsinriktade politiken som leds från Washington kan leda till mycket allvarliga konsekvenser. Vi uppmanar dessutom alla journalister, författare, konstnärer, professorer, skollärare och sociala aktivister att uppmana sina regeringar på alla möjliga sätt att dessa ytterst farliga planer stoppas.”

Faktaruta: Länder som nu sitter i FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna:61 USA, Tyskland, Italien, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Irland, Finland, Rumänien, Ryssland, Ukraina, Armenien, Ungern, Argentina, Brasilien, Mexiko, Paraguay, Ecuador, Costa Rica, Kuba, Guatemala, Peru, Dominikanska Republiken, Honduras, Kanada, Australien, Kina, Japan, Sri Lanka, Malaysia, Pakistan, Sydkorea, Saudiarabien, Indien, Indonesien, Nepal, Bhutan, Qatar, Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Burkina Faso, Gabon, Guinea, Sudan, Togo, Kenya, kongo, Egypten, Eritrea, Nigeria och Mauretanien.

2005-03-31 Gislaved
Erik Anderson



Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: