Till Dokument Utifrån.
Claes Elfsberg och redaktionschefen Göteborg den 2 april 2004


Jag ser att Ni tänker sända det brittiska TV-programmet ”Access to Evil” den 15:e April.


I den program presentation Du gjorde kvällen den Första April, efter Rwandaprogrammet, så fick jag intrycket att Du i annonseringen kommer att gå i god för att programmets alla uppgifter är helt sanna och odiskutabla.
Kommer du med darr på stämman säga att kronvittnet Kwong Hyok verkligen varit på Nordkoreanska ambassaden som militärattaché?

Kommer Du med darr på stämman hävda att det skrivna dokument som handlar om överföring av fångar till kemiska tester är äkta. Kan Du och hela Dokument Utifrån -redaktionen gå i god för detta?

Kommer Du att i god journalistisk anda redogöra för de tvivel som kommit från Sydkoreanskt håll angående den så kallade dokumentärens äkthet.
Redan dagen efter programmet sändes i brittisk TV skrev International Herald Tribune (2 februari) att Sydkorea tvivlar på att Nordkorea använder sig av levande försökskaniner. Kommer Du att redogöra för den ståndpunkten i din kommentar i programmet?
Ytterligare ett citat , denna gång från Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap den 2 februari.
”Regeringstjänstemän i Seoul ifrågasatte trovärdigheten i en BBC dokumentär om Nordkorea.”
Yonhap den 2 februari


På samma sydkoreanska nyhetsbyrås engelskspråkiga hemsida den 18 februari står det bland annat följande om kronvittnet i programmet, Kwon Hyok ,som säga ha sett gasningar och som enligt BBC-programmet hävdas ha arbetat som militärattaché på den Nordkoreanska Ambassaden i Peking ” Sydkoreanska tjänstemän har ifrågasatt trovärdigheten i BBC-programmet och hävdar att Kwon Hyuck inte har arbetat som militärattaché på den Nordkoreanska ambassaden, som har rapporterats.”
Med anledning av ovanstående citat : Kommer Du att med yttersta bestämdhet hävda att nämnde Kwon arbetat som militärattaché på Nordkoreanska Ambassaden i Peking. Kan Du gå i god för en sådan uppgift?

Så till det skrivna dokumentet om transferering av fångar för gasning som Ni på Dokument utifrånredaktionen helt går i god för genom lanseringen av programmet.

Den högerinriktade sydkoreanska tidningen Chosunilbo redogör den 2 februari att sydkoreanska underättelsetjänstemän ifrågasätter dokumentets äkthet. På ett påstått Nordkoreansk stämpel står namnet ”Nationella Säkerhetssektionen i Demokratiska Folkrepubliken Korea” medan det officiella namnet på Nordkoreas säkerhetstjänst är ”Statssäkerhets och Säkerhetsbyrån”, ett koreanskt namn som skiljer sig vad som står på stämpeln.”

.”.medlemmar i de Sydkoreanska spionorganisationerna har ifrågasatt dokumentets äkthet därför att det officiella namnet på Nordkoreas underättelseorganisation är Statssäkerhets och säkerhetsbyrån, ett koreanskt namn som skiljer sig från det namn som fanns på stämpeln.”

Se Chosunilbo den 2 februari 2004.

En högerinriktad Sydkoreansk tidning, som Chosunilbo ,tidning tvivlar på dokumentets äkthet. Tidningen kan knappast påstås ingå i någon ”Nordkoreansk konspiration”. Eller påstår Du detta?

Hur ser Ni på Dokument utifrånredaktionen på dokumentets äkthet. Kommer Du att redogöra för sydkoreanska underrättelseagenters ifrågasättande av dokumentet?

Den 15 februari 2004 skriver Financial Times följande:
”Har BBC haft fel igen, fast på andra sidan av ondskans axel?
Bara veckor efter att två högsta chefer på BBC tvingats avgå efter en diskrediterad rapport om Irak, så utsätts BBC för kritisk granskning kring en dokumentär om Nordkorea. Programmet fick stora rubriker över världen med sitt hävdande att den kommunistiska staten testade kemvapen på fångar i hemliga gaskammare. Men i Seoul rasar debatten över trovärdigheten i BBC:s bevis. I centrum står ett officiellt –liknande Nordkoreanskt dokument som refererat till kemiska tester. Men , en del experter tror att dokumentet är en förfalskning och hävdar att den officiella stämpeln är för liten och att papperstypen inte stämmer. De misstänker att det var förfalskat av avhoppare. / ……./ Mer anmärkningsvärt är tvivlen från en del människorättskämpar och journalister som annars är kritiska till Kim Jong Il:s regim.”
Financial Times den 15 februari 2004.

Med anledning av ovanstående citat ; kommer Du i programpresentationen nämna eller referera till innehållet i Financial Times artikel?

På en presskonferens i den Nordkoreanska huvudstaden Pyongyang den 30 mars hävdar den yngre brodern i familjen Kang att det var han som skrev en namnteckning på det förfalskade dokumentet som valsar runt i BBC-programmet. Han erbjöd den församlade internationella pressen att jämföra sin namnteckning med det som finns på dokumentet.
Kommer Ni att ta upp detta i programmet? Familjen hävdar att den äldre brodern erbjudits en mycket stor summa pengar ifall han levererade fram någon typ av dokument.
Detta erbjudande med jämförelse av namnteckning på dokumentet och den yngre broderns kan inte bara avfärdas, eller hur?

Att pengar spelar stor roll i skrämselhistorier om Nordkorea har GP journalisten Jan Arell skrivit om för flera år sedan.
Ju hemskare historia desto mer betalt, löd en underrubrik om Nordkorea i Göteborgsposten för några år sedan. I en artikel om naturkatastroferna i Nordkorea och den efterföljande nöden så spreds enorma historier om omfattande kannibalism i norra Korea. Historierna påstods härstamma från folk i Nordkorea som vadat över gränsfloden och nu fanns i Kina. Även kineser som rest i Nordkorea hade samma uppgifter till västjournalister.
I artiklen står vidare: ”En annan Nordkorean som smugit över gränsen för att tigga mat, uppger att ett gift par i staden Wonsan avrättades i maj. De hade mördat 50 barn och förvarat det saltade människoköttet i en hydda.”
Sedan fortsätter Jan Arells artikel i GP den 2 oktober 1997: ” Ju hemskare historia desto bättre betalt. Berättelser om Nordkorea skall tas med en nypa salt. I våras avslöjades att både nordkoreanska flyktingar och kineser som bor vid gränsen vid några tillfällen fått betalt av journalister för sina berättelser. Ju hemskare historia desto bättre betalt. ”

Kommer ni ta upp de stora penningsummor som alltid finns till hands för att få fram de mest sensationella uppgifter så fort Nordkorea kommer på tal? Kommer Ni i programmet att redogöra för Jan Arells synpunkt? Om inte Varför?

I boken ”Koreas place in the Sun” skriver Koreakännaren Bruce Cumings följande om mediabevakningen av Nordkorea under 90-talet.
” Vidare ,så accepterade nästan alla massmedia , tryckt eller via TV , okritiskt all information om Nordkorea som antigen hade varit standardretorik för årtionden ( och som ofta sänds ut för utländsk konsumtion av säkerhetstjänsten i Seoul) och som visade sig vara falsk.
I en artikel på Svenska Dagbladets familjesida den 20 oktober 1999 utfrågades den tidigare amiralen och chefen för svenska kustflottan Sten Swedlund. Numera arbetar han i chefsposition för internationella Röda korset. Jag vill ge Er ett längre utdrag ur artikeln som är skriven av Gunilla von Hall;
” Mycket av vad som sägs och skrivs om Nordkorea bygger på förutfattade meningar, tycker Swedlund.
Jag upplevde en fantastisk solidaritet mellan människor i Nordkorea. Ingen skor sig på någon annan. I Pyongyang ligger ingen hemma och dör av ensamhet. Även de fattigaste , änkor barnfamiljer och handikappade delade med sig av maten från Röda Korset. Det finns en omtanke om medmänniskorna i Nordkorea vi kan lära av.”
Kommer Ni i programmet att redovisa Sten Swedlunds uppfattningar?

Det råder skarpa säkerhetspolitiska motsättningar mellan Nordkorea och USA. USA har utpekat Nordkorea som mål för kärnvapenanfall, det är bara all läsa de amerikanska dokumenten. Kommer Ni ta upp detta i programmet.
Kommer Ni ta upp att BBC:s uppdragsgivare alltid följer den amerikanska politiken i stort och smått?

I totalitarismens lära ligger att demonisera bortom all sans och vett. Hur ser Ni på programmet ”Access to Evil”, kan Du Claes Elfsberg gå i god för programmet, kan redaktionsledningen på Dokument Utifrån gå i god för alla uppgifter i programmet? Jag väntar på svar inom fyra arbetsdagar.
Kom ihåg historien om kuvösbarnen på sjukhuset i Kuwait City, kom ihåg ”irakiska massförstörelsevapen” och nu ”Nordkoreanska gaskammare”.
Ett nytt krig förbereds på Koreanska halvön och då skall opinionen prepareras genom demonisering. Hur känns det att vara redskap i denna demoniseringskampanj?
Det är dags för en genomgående mediegranskning om Er journalistik om Nordkorea: Kommer inget svar så kommer jag att publicera denna text på andra vägar.

Med vänliga hälsningar

Erik Andersson
Box 31187
40032 Göteborg 031 12 26 31 erikandersongislaved@hotmail.com

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: