Irak, bråk om sanktionerna.


Ryssland och USA oeniga om sanktioner. I uttalanden från Ryssland kräver den ryske utrikesministern att de ekonomiska sanktionerna mot Irak skall hävas först efter det att Irak har förklarats fritt från massförstörelsevapen. USA och England vill upphäva sanktionerna omgående- men vill å andra sidan inte deklarera Irak fritt från massförstörelsevapen.

Varav denna scenförändring? Svaret på frågan är att USA använde, påstådda irakiska innehav av massförstörelsevapen, för att upprätthålla de ekonomiska sanktionerna som ett 12 årigt vapen för att göra Irak försvarslöst. Ett försvagat Irak skulle inte kunna göra något nämnvärt militärt motstånd mot supermakten. Nu vill USA upphäva de ekonomiska sanktionerna och olja för mat programmet eftersom landet bemäktigat Irak. Ryssland och i viss mån Frankrike vill upphäva sanktionerna först efter Irak förklarats fritt från massförstörelsevapen. Ombytta roller alltså. Varför?

Den amerikanska imperialismen vill ha det eviga letandet efter "irakiska massförstörelsevapen" som ett av sina kort för att motivera sitt kolonialistiska erövrande av Irak. När demonstrationerna i Irak mot USA:s närvaro tilltar i styrka och alternativa administrationer tillsätts i städer och byar mot amerikanarnas vilja faller hela den amerikanska propagandan kring "befrielse" platt till marken. Då återstår endast letandet efter "massförstörelsevapen" att ha som officiell motivering för det koloniala bemäktigandet. Ryssland och Frankrike som riskerar förlora sina irakiska oljekontrakt till förmån för de amerikanska oljebolagen vill givetvis inte ha amerikansk närvaro i Irak.

Därav kraven på USA, från Ryssland och Frankrike , att förklara Irak för fritt från massförstörelsevapen innan sanktionerna skall upphöra. Därav faller en av de amerikanska motiveringarna till ockupationen.

De ekonomiska sanktioner som infördes efter Kuwait- kriget mot Irak, och som varade i över tolv år ledde till 1,5 millioners människors för tidiga död. Varav en halv miljoner barn. För att förstå den nuvarande situationen krävs en liten återblick. Efter att de irakiska styrkorna lämnat Kuwait våren 1991 medgav Irak att vapeninspektörer skulle äga tillträde till landet. I FN: s säkerhetsråd drev USA igenom att de ekonomiska sanktionerna, som infördes i och med Iraks ockupation av Kuwait 1990, endast skulle hävas efter det att inspektörerna hade verifierat att Irak var fritt från "icke konventionella" vapensystem. Efter att vapeninspektörerna hade genomfört 9000 inspektioner fram till 1998, krävde Irak att FN:s ekonomiska sanktioner skulle hävas. Detta krav hade brett internationellt stöd inkluderande flera länder i FN:s säkerhetsråd. Men USA vägrade. I stället såg den amerikanska presidenten Bill Clinton till att vapeninspektörerna drogs tillbaka från Irak den 12 december 1998, samtidigt som omfattande bombningar inleddes. Redan vid 90-talets mitt var 95 procent av Iraks massförstörelsevapen förstörda enligt den förre vapeninspektören, Scott Ritter. Den amerikanska imperialismen ville inte för allt i världen ha någon officiell deklaration som förklarade Irak fritt från massförstörelsevapen och som därmed skulle upphäva de ekonomiska sanktionerna. Inte heller i dag vill USA ha någon sådan deklaration då det skulle dra undan en av imperiets motiveringar till ockupationen av Irak i en tid av folkligt motstånd mot den amerikanska närvaron. Ryssland och Frankrike har vetorätt i säkerhetsrådet, men kommer troligen att inte våga driva saken dithän.

28/4-2003
Erik Anderson

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: