De senaste åren har oroligheter pågått i storstädernas förorter. De områden som drabbats förenas i att det sociala utanförskapet är stort, arbetslösheten hög och nedskärningarna många. Helgens händelse i Gislaved där polis utsattes för stenkastning utgör ett symtom.

Det är en situation som förklarar men absolut inte försvarar huligandåd. De som kastar stenar på brandmän och poliser måste lagföras. Gislaved har i grunden samma storstadsproblem fast i miniatyr. Av tankesmedjan Den Nya Välfärden klassas bostadsområdet Trasten för ett utanförskapsområde. Av reportagen från kravallerna i de större städerna har de berörda områdena tidigare drabbats av stängda fritidsgårdar. I det skiljer sig inte Gislaved från storstadsområdena. Här i Gislaved har två av tre fritidsgårdar lagts ner. Visst fick fritidsgården Z vid Lundåkerskolan mer resurser men samtidigt förlorades den lokala anknytningen till bostadsområden vilket fritidsgårdarna i Henja och på Trasten hade. Nu finns viss verksamhet på Henja i skolförvaltningens regi.
Som ett svar på den senaste tidens ungdoms oro så måste alla progressiva samlas kring krav på offentliga arbeten åt arbetslösa ungdomar, bortbyggande av trångboddhet där sådan finns och ge ungdomsverksamhet ordentliga resurser. Det är åtminstone nödvändiga steg i rätt riktning. Nedläggandet av fritidsgården på Trasten, som undertecknad opponerade mig emot i fullmäktige för tiotalet år sedan var inget lyckat steg.

Erik Anderson Gislaved, 
Gruppledare Kommunistiska Partiet.