Tyskland, försämringar för tyska arbetare men skattelättnader för de rika.


I lördags deltog hundratusentals tyska arbetare på i 15 städer i protest mot den Socialdemokratiska regeringen Schröders förslag till "arbetsmarknadsreform".

Reformen är utarbetad av finansministern Hans Eichel, som har hämtat inspiration från EU. EU-kommissionen och de tyska arbetsköparna har länge krävt, att Tyskland "moderniserar" arbetsmarknadslagarna i överensstämmelse med besluten på EU:s toppmöte i Lissabon 2000.

Men reformen är enligt tyska LO , DGB, ett klart brott gentemot den traditionella välfärdsmodellen till fördel för försäkringsmodellen. Detta betyder, att tyska arbetare skall teckna en privat försäkring, för att täcka inkomstbortfall vid sjukdom. I dag får alla anställda mellan 70 och 90 procent av sin lön från sjukkassan vid ett sjukdom som varar mer än sex veckor.

Genom den nya lagen måste alla teckna en privat försäkring, som kommer att kosta ungefär 115 Euro i månaden. ( En Euro= 9,16 Sek) Samtidigt sänks sjukpenningen.

Det är helt orimligt att de långtidssjuka skall ta smällen. I synnerhet eftersom många av sjukdomarna är arbetsrelaterade. Förslaget innebär i alla fall inte till att förbättra säkerheten på arbetsplatserna menar tyska LO.

Förslaget vill dessutom göra det enklare att avskeda anställda liksom att flera tyskar skall kunna anställas på korttidskontrakt. Dessutom vill tyska regeringen korta ner den tid som arbetslösa kan få a-kassa. I dag kan alla arbetslösa under 45 år få bidrag i 12 månader. Från 45 till 57 år stiger tiden gradvis. Från 57 år till pensionsåldern har alla rätt till a-kassa i 32 månader.

Genom de föreslagna försämringarna kommer alla under 45 år att få a-kassa i 12 månader, medan alla över 55 kan få a-kassa i 18 månader.

Den tyska regeringen försvarar försämringarna med att, sjukförsäkringar, sociala utgifter, pensioner och annat understöd utgör nästan 62 procent av statsbudgeten. Dessa siffror riskerar att stiga ifall regeringen inte ingriper. Tyskland bryter dessutom mot kravet på att staten får högst ha ett underskott på tre procent av bruttonationalprodukten. Därför hotas den tyska regeringen med böter ifall underskottet inte sänks.

Men detta har inte hindrat att den socialdemokratiska regeringen att sänka skatten för dom rika. Topp skatten skall sänkas från 48,5 procent till 47 procent 2004 och till 42 procent år 2005. Bottenskatten skall sänkas från 19,9 procent till 17 procent år 2004 och ytterligare till 15 procent år 2005.

Källor: DGB och Arbejederen.

29/5-2003
Erik Anderson