Demokratiskt val i Libanon?

Det pågående parlamentsvalet i Libanon kallas för det första demokratiska valet. Det är en bluff. Valsystemet och dess uppdelning av folket efter religion och etnisk tillhörighet är påtvingat Libanon av västvärlden.

För bara några månader sedan vräkte George W Bush superlativer över den libanesiska processen: "Det libanesiska folket har rätten att självt forma sin framtid. Fritt från varje utländsk dominans." Bush hyllade "Cederrevolutionen", alltså protesterna från de libaneser som motsatt sig den syriska närvaron i Libanon. I de svenska medierna betecknas valen i Libanon som de första demokratiska valen, vilka kan hållas tack vare att Syrien lämnat Libanon. Detta är en bluff. Efter att Syrien drog sig tillbaka och propagandan lagt sig är det ingen som frågar sig hur valen i Libanon går till. Som hundratusentals Hizbollahdemonstranter i mars mycket riktigt konstaterade så är i den konkreta situationen i Libanon den att minskat syriskt inflytande istället leder till ökat amerikanskt. Valet klart på förhand Efter det syriska tillbakadragandet har riskerna för en sekteristisk huggsexa vuxit fram som i sin förlängning kan leda till libanesiskt inbördeskrig. Medan den holländska regeringen inför sin omröstning om EU-fördraget sade att minst 30 procent måste rösta för att valresultatet skulle efterföljas, så var röstdeltagandet i den första valomgången i det libanesiska valet endast 28 procent, vilket är mindre än i valen 2000 som hölls under syrisk kontroll. Alla 19 platserna i Beirut gick till "Martyren Rafik Hariris Lista" ledd av Saad Hariri, Rafiks Hariris son. Av dessa var nio av kandidaterna helt utan opponent. Veckorna som följer kommer valen att rulla vidare. De flesta platserna är redan tillsatta genom kohandel partierna emellan. Det nuvarande valsystemet, det samma som fanns år 2000, är uppbyggt på basis av 18 erkända religiösa och etniska grupper. Grupper som dominerar inom sitt område även om dessa områden är multietniska. Den dominerande etniska gruppen väljer inte bara sina egna utan utser även minoriteternas representanter. Därför lyser debatterna med sin frånvaro. Helt i linje med de planer som den förra kolonialmakten Frankrike drog upp, är de kristna överrepresenterade på shiiternas bekostnad. Shiiterna är den största folkgruppen i Libanon.

USA ersätter Syrien.
Den 21 maj ställde tidningen Lebanon Star frågan: "Har utländska makter manipulerat Libanons kristna?" Tidningen förklarade att röstningssystemet från år 2000 kom till genom påtryckningar från USA, med uppbackning av Frankrike och Saudiarabien, efter att Libanons splittrade elit inte kunnat komma överens om något alternativ till dagens system. Det låg nämligen i USA:s intresse att pressa fram val, oavsett konstruktion och inre motsägelser, för att visa att Mellanöstern "demokratiserades." Samma tidning konstaterade att "Även inom oppositionen har många politiker numera insett att ett ersättande av utländskt inflytande endast leder till att en annan makts inflytande ökar. I konsekvens med detta så säger de att ett valsystem, som tidigare gynnat den föregående utländska makten, mycket väl kan utnyttjas av dess efterträdare som kan tillåta mäktiga koalitioner att manipulera och köpa röster". Trots att Syriens ställning i Libanon kraftigt försvagats har USA, på grund av att det fortfarande råder spänningar inom den antisyriska oppositionen, inte kunnat strömlinjeformera den libanesiska politiken på det fullständiga sätt supermakten önskat så har. I detta läge försöker USA nu att få det shiamuslimska Hizbollah avväpnat. Men Hizbollah har ett gott rykte i arabvärlden, därför att det var de som drev ut Israel ur Libanon. Därav USA:s terroriststämpel av Hizbollah. Som ett led i försvagningen av Hizbollah tänker USA rusta upp den libanesiska armen.

Missnöje med valsystem.
I samband med den andra valomgången i det libanesiska valet, denna gång i södra Libanon, vann en valallians under beteckningen "Motstånd, befrielse och utveckling" bestående av Hizbollah och Amal, en annan shiamuslimsk fraktion, samtliga söderns 23 parlamentsplatser. Denna gången var valdeltagandet 38 procent. Ganska lite i förhållande till hur Hizbollah i andra sammanhang kan samla massorna. Men många ser valen som avklarade från början. Av de 23 platserna i södern vanns sex platser utan att det fanns någon motkandidat. Hos vanligt folk i Libanon finns en irritation över det krångliga och koloniala valsystemet. Det finns en förtroendeklyfta mellan arbetare från alla religiösa tillhörigheter och de rika eliterna. Tidningen Al Safir gjorde en opinionsundersökning som visade att tre fjärdedelar stödde tanken på ett sekulärt demokratiskt system och mer än hälften ville ha en politisk representation baserad på sekulära partier istället för på religiös tillhörighet.

2005-06-07
Erik Anderson

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: