Rösta inte som överheten. Rösta nej. 


På TV framträdde en VD för en skogsindustrianläggning utanför Piteå och lovade trygga jobb bara folket röstar för EMU.
Direktörer som hotar med jobben har vi hört förut.

Inför förra valet om EU, det för nio år sedan, gick många arbetsköpare här i Småland och uppmanade sina anställda att rösta ja. För som det hette – för jobbens skull.
I dagarna går Anna Lindh ut tillsammans med Ericsson- chefen Svanberg och hotar med jobben ifall folket inte röstar som överheten säger att man skall rösta.  

Vi som arbetade på Continentals anläggning i Gislaved , vet vad en direktörs löften är värda. I företagets personaltidning gick den dåvarande direktören Jan Ahlkvist ut och mer eller mindre öppet uppmanade de anställda att rösta ja till
svenskt EU-medlemskap för nio år sedan.
Han följde upp sitt löfte om däckfabrikens fortsatta existens i Gislaved, vid ett svenskt EU-medlemskap, med följande ord i Ortstidningen Värnamo Nyheter.
I  intervjun uttalade sig Ahlqvist :

” –Om Sverige blir en EU-nation kommer Continental att betrakta Gislavedsfabriken som en i familjen, vilket i sin tur ger ökade möjligheter till att få investeringar, volymer med mera och därmed skapa bra sysselsättning.”


Något som den lokala högerdebattörer  tog fasta vid och uppmanade alla Gislavedsbor, via insändare, att rösta ja eftersom direktören  lovat fortsatt existens för däckfabriken.
 
En del auktoritets- trogna Gislavedsbor och smålänningar tog direktörens ord på fullaste allvar och röstade ja. Efter snart åtta års medlemskap i EU vet hur det gick med
däckfabriken. Den är nedlagd och 870 personer fick gå.  Däckkoncernen Continental lade dessutom ned fabriker på löpande band i EU- länderna Irland, England, Österrike och Belgien. Portugal fick däremot EU bidrag på en halv miljard, något som definitivt sänkte Gislaveds fabriken.
EU medlemskapet i sig spelade med andra ord ingen som helst roll för Continentals beslutsfattare.

Oavsett om man anser att det var rätt eller fel att stänga fabriken i Gislaved så visade sig ja-sidans uttalanden bara vara bluff och tomma löften. Nu vill samma ja- sida som bluffade 1994 knyta Sverige än hårdare in i EU: s högerinriktade regelverk. I EMU länderna är arbetslösheten dubbelt så stor som i de västeuropeiska länderna utanför. Något som slår mot fackliga rättigheter. Därför var skeptisk, tro inte på direktörernas och pamparnas löfteskarusell
kring EMU. EMU är ett högerprojekt. Ge direktörerna ett svar gentemot falska löften och odemokratiska hotelser. Rösta nej den 14 september.


7 Sep 2003
Erik Anderson, f. d anställd på däckfabriken

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: