Vad ligger bakom de tyska protesterna?

I förra helgen demonstrerade 100 000 i den tyska huvudstaden Berlin mot försämringarna i socialförsäkringssystemen. De borgerliga medierna liksom organisatörerna av protesten överraskades av det stora antalet demonstranter. ” Söndagens demonstration visade missnöjet och den oro som många människor känner inför diskussionen kring reformering av socialförsäkringssystemen.” skrev Kölnische Rundschau.

Attackerna mot de sociala landvinningarna kommer slag i slag. Bara några dagar efter att det tyska parlamentet beslutat om kraftiga nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringarna så fortsatte den tyska koalitionsregeringen, bestående av socialdemokrater och de gröna, att föranstalta om åtgärder mot pensionärerna och andra grupper. Pensionärerna kommer inte att få några höjda pensioner det kommande året men kommer att få betala för högre sjukförsäkringspremier. Åtgärder som i praktiken kommer att leda till kraftigt sänkta reala pensionsnivåer under 2004. För första gången i efterkrigstysklands historia, kommer den genomsnittliga pensionen minskas med 100 euros på årsbasis.

Äldre människor har redan drabbats av tidigare så kallade hälsoreformer som tidigare beslutats av koalitionsregeringen. Avgifter för läkarbesök och medföljande kostnader har höjts och kan uppgå till tresiffriga belopp i euros räknat.  Med genomsnittliga pensioner på 1015 euros för män och endast 508 euros för kvinnor kommer höjningarna att slå hårt.

På längre sikt planeras pensionsåldern att höjas från 65 till 67 år med kraftiga reduceringar för de som vill tidigarelägga sin pension. 

Andra åtgärder som det beslutats om från regeringen är delar av de förslag som kommer från Hartzkommissionerna ( Hartz 3 och Hartz 4) är att sammansmälta socialhjälpen med arbetslöshetsersättningarna. Detta kommer att leda till ordentliga inkomstminskningar för de 2,1 miljoner hushåll och de 4,3 millioner människor som kommer att drabbas av försämringarna. Fram tills nu, har en arbetslös tysk, som haft ett års a-kassa, haft rätt till arbetslöshets stöd som motsvarar 53 procent av den senaste inkomsten från anställning. Enligt de nya reglerna, så kommer de att få en maximiersättning på 505 euros (Västra Tyskland) respektive 491 euros (Östra delen), som efter två år kommer att reduceras till den generella socialhjälpsnivån.

Syftet med försämringarna är givna. Genom ändringarna kommer tyska staten att spara stora summor, men kommer även att igångsätta en kedjereaktion av billig låglönearbetskraft.
Samtidigt som dessa anti-reformer sker så har den tyska förbundsdagen gått med på att ge amnesti åt skattesmitare. Dessutom skall  bl a skatterna för de rika sänkas. Högsta skattesatsen skall sänkas från 48,5 procent till 42.

En annan anti-reform som skall genomföras gäller hälsovården. Även denna anti-reform kommer att slå mot de lågavlönade med höjda avgifter för läkarbesök och mediciner. Detta samtidigt som reseersättningar slopas.  Dessa åtgärder sammanslagna påverkar patienternas ekonomi men har inte så stor effekt på den totala sjukvårdsbudgeten. Anti-reformernas syfte är mer att fungera som avskräckande. Försämringarna kommer att driva bort stora delar av folket från den statliga hälsovården. Privata sjukförsäkringar kommer att ersätta den allmänna. Åtgärderna kommer att krossa det system som funnits sedan järnkanslern Bismarks dagar på 1800talets slut. Att arbetsgivare och anställda betalar hälften var till sjukvårdssystemet.
Syftet med dessa åtgärder är att minska arbetsgivarens ersättning till omkring sex procent, medan resten kommer att läggas på de anställda själva. Åtgärderna är en del av upprullningen av det som kallades socialstat och riktar sig mot den generella statliga sjukförsäkringen och principen om ett jämlikt sjukvårdssystem.
Medan skatterna sänks för det rika administrerar socialdemokraterna och de gröna en politik som syftar att nedmontera de sociala landvinningarna.             

11 november
Erik Anderson
Gislaved

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: