Är produktionsstoppen manipulerade för att driva upp priset på El?

Att svenska vintrar kraftigt ökat behov av elektricitet torde varje medborgare känna till. Men tydligen inte Vattenfalls och övriga kraftbolags direktörer. För lagom till vintern är stor del av kärnkraftverken avstängda för planerade reparationer. Elbristen är i sig en skandal. Men vad värre är så går kraftbolagen ekonomiskt skadeslösa, då myndigheterna efter avregleringen tillåter att bristen på el påverkar priset. Så blir det mer lönsamt att serva kärnkraftverken på vintern. Vd: n för Soruman Energi säger till Västerbottens-Kuriren den 3 januari att han misstänker att produktionsstoppen är manipulerade för att driva upp priset på El. ” Om de svenska kärnkraftverken fungerade som de skulle, i dag går det bara till 65 procent, kunde vi ha väsentligt lägre elpriser i landet” säger han till journalisten och fortsätter
” Man har pengarna och kunskapen. Men kanske inte viljan” Journalisten fortsätter med frågan” Du menar att elproducenterna tjänar lika mycket att producera mindre mängder el till högre priser? ” och vd:s för Storumans energi svarar ” kanske till och med mer. Det kostar ju faktiskt mindre att producera mindre mängder el till högre priser.”
En annan sakkunnig i branschen; Andreas Tipner, analytiker vid Telge Kraft säger till TT
” Förtroendet för elmarknaden undermineras och det väcks misstankar om att produktion medvetet undanhålls från marknaden.”

Alltså; Elproducenterna fifflar med den svenska elmarknaden, minskar medvetet tillgången när efterfrågan är som störst för att ta ut högsta möjliga pris på el. Före 1996, innan avregleringen, var elbolag skyldiga att leverera tillräckligt med el under alla omständigheter.

I dag kan de göra precis som de vill och det är elkonsumenterna som får ta smällen så fort det blir lite kallare än normalt här i södra Sverige. Kravet på en återreglering av elmarknaden har väl aldrig varit mer aktuell än i dessa dagar.

Erik Anderson, kommunistiska partiet, Gislaved.


Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: