Inga subventioner åt rika hushåll, rikta statsbidragen till kommunernas hemtjänst istället.

Riksdagsledamoten Annie Johannsson, läs Annies insändare, från Maud Olofssons centerparti anser att landsbygden genom Rut-avdraget skall betala rika stockholmares städhjälp. Det är kontentan av Stureplan- centerns linje. Hon drar sig inte heller för att utmåla en hel yrkeskår som varande svartjobbare eller potentiella sådana. Vilket är en osmaklig svepande anklagelse mot en arbetande yrkeskår.

De hundratals miljoner som nu går till subventioner åt rika hushålls städbehov borde i stället gå som riktade statsbidrag till kommunerna för att utöka och stärka hemtjänsten. På så sätt bekämpas arbetslöshet och utanförskap. TCO: s förre chefsekonom Roland Spont skriver i SvD om det borgerliga lurendrejeriet att 11000 nya jobb skapats av subventionerna till överklassen i Stockholms området. ”Kostnaden för skattebetalarna blir 800 000 kronor per jobb, ett enormt tal. En sådan kostnad finns bara för jordbruket och bankerna. Om hushållen spenderat sina 720 miljoner på annan konsumtion hade vi haft fler jobb i handeln, datasektorn och i övrigt näringsliv. Det är inga gratisjobb som avdragen ger utan de sker på bekostnad av andra jobb. Många politiker säger att de inte kan skapa några jobb ens om de spenderar 800 000 per ny arbetspalts. De avslöjar då bara sin egen inkompetens.” (Roland Spont i SvD) Spånt menar att det rör sig om 900 heltidsjobb har skapats inte elva tusen som borgarna påstår, detta till en kostnad av 800 000 per jobb.
I en rapport av Marta Szebehely på Institutet for framtidsstudier säger författaren att orättvisorna mellan gamla växer när äldrevården privatiseras. Dessutom växer kraven på anhöriga att ta hand om äldre som inte kan betala - vilket medför färre kvinnor på arbetsmarknaden. ”I stället kommer äldre med lägst inkomst att tas om hand av sina anhöriga, medan de rika kan betala. Det leder till en skiktning i vård och omsorg efter inkomst och ett större ansvar för de anhöriga till dem med lägst inkomster.” skriver Marta Szebehely.
De hushållsnära tjänstemiljarderna borde göra bättre nytta i denna sektor. Det skulle skapa fler jobb och de anhöriga, mestadels kvinnor, behöver inte reducera sin arbetstid för att ta hand om sina äldre, utan det är bättre att de jobbar fulltid och bidrar till sina pensioner och till välfärd.

Erik Anderson
Fullmäktigeledamot Kommunistiska Partiet


Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: