Ukraina stärker relationerna med Ryssland

Nyvalde ukrainske presidenten Viktor Janukovytj bekräftade på måndagen den 15 februari 2010 hans planer att stärka relationerna med Ryssland och att de förbättrade relationerna skall få slut på de ständiga gas- bråken länderna emellan, bråk som även drabbade flera grannstater.


På frågan från en västjournalist på vems sida han står på svarade Janukovytj ”Jag står på Ukrainas sida”.

Janukovytj sade att valet visade att ukrainarna ”beslutat att sluta med de misslyckade försöken att så misstro mellan folken i våra länder” och avsåg med uttalandet den avgående presidenten Jusjtjenko:s aktiva försök att piska upp ukrainsk högernationalism . ( Se artikel i förra numret)


Valresultaten från 2004 i jämförelse mot det nyss avhållna valet skiljer sig inte så mycket åt annat än att Janukovytj nu fått något mer röster i centrala och de västra delarna mot 2004.

Men den politiska situationen i Ukraina skapar ändå nervositet i Washington. Trots alla officiella gratulationstelegram att valet gick rätt till så är valutgången ett bakslag för västvärldens strategi att inringa Ryska Federationen. Samtidigt vill man inte ge upp. Något som Washington Post ger uttryck för när man den 9 februari skriver ” Därför är det avgörande att Förenta Staterna och andra västliga regeringar inte vänder ryggen åt Ukraina. Den Orange revolutionen lever vidare, men i nuläget – så behöver den mycket stöd och näring de kommande åren”.


Den sittande premiärministern Julia Tymochenko försöker i skrivande stund att överklaga valresultatet men manade samtidigt till sina anhängare att inte skall gå ut på gatorna för att protestera väl medveten att hon inte kan samla några större folkmassor längre. (Till det finns heller inga CIA- pengar budgeterade i nuläget.)

Som läget ser ut kommer västländerna acceptera Janukovytjs seger men kommer samtidigt att försöka pressa honom till omfattande eftergifter, fullt medvetna om att Ukraina är en splittrad nation.

Eller som Ukrainska Pravda skrev ”Janukovytj kom först men vann inte, medan Tymochenko förlorade men besegrades inte


I en sådan situation, där väst ändå har stora ekonomiska påtryckningsmedel bland annat genom det lån på över 16 miljarder dollar som internationella valutafonden IMF beviljade landet förra året när Ukrainas ekonomi störtdök ses Tymochenkos agerande, där hon vägrar acceptera valresultatet som ett störande inslag, för många strateger i väst. Hennes försök att ogiltigförklara valet är ett försök att tvinga fram eftergifter från Janukovytj.


En ledare i brittiska Independent den 15 februari 2010 har en rubrik ”Fru Tymochenkos okloka drag” och som gör sig till tolk för de krafter i väst som tvingas acceptera själva valutgången och som förordar annan en taktik än att envist hålla fast vid korrumperade politiker som Tymochenko och Jusjtjenko. Ledaren skriver att Tymochenko måste respektera ” demokratins spelregler”.

Men samtidigt som dragkampen pågick så undertecknade centrala valkommissionens samtliga medlemmar på måndagen det formella protokoll som sade att Janukovytj fick 48,95 procentenheter medan Tymochenko fick 45,47 procentenheter.


Under den CIA-sponsrade ”Orange revolutionen” 2004 kom Tymochenko att få status som en hjältinna av Jeanne d'Arc sort vilken hjältemodigt stod upp mot den ryska björnen i en folklig revolution som sades sopa bort de sista resterna av post sovjetiskt inflytande för att leda Ukraina till lycka och rikedom. Att Julia Tymochenko tidigare varit ett fall för kriminalpolis i flera länder för förskingring och bedrägerier talades det tyst om.

De svenska riksdagspartiernas och mediernas andra stora idol i ukrainsk politik den avgående presidenten Viktor Jusjtjenko gavs också han hjältestatus under den CIA sponsrade ”Orangea revolutionen” 2004. I senaste valet fick han fem procent i första valomgången valet. Vilket även det säger en hel del om den mediebild som målats upp kring Jusjtjenko och den ”Oranga revolutionen.” när det begav sig.

Som en efterföljd av den impopuläre Jusjtjenko beslut att förklara nazi kollaboratören Stephan Bandera för ukrainsk nationalhjälte har demonstrationer ägt rum i flera polska städer i protest mot den avgående presidentens historieförfalskning.

Trots att kommunistpartiet försvagats, och många av dess väljare gått till Janukovytjs parti så finns vänster strömmingar i ukrainska samhället. I en undersökning av det internationella projektet ”Euroasian monitor” utförd mellan den 25 april till 5 maj 2009 svarade 54 procent av ukrainarna att Sovjetunionens upplösning var en dålig sak. Vilket är två och en halv gånger mer än de som sade att det var en positiv ändelse. Ännu fler beklagade förlusten av sociala rättigheter från Sovjet tiden.


Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: