I en demagogisk och rasistiskt anfrätt insändare i VN den 1 november påstår Jan Nilsson från Sverigedemokraterna följande: .” enligt SCB så betalar staten ut cirka 355 miljarder kronor per år i socialbidrag till invandrare.” . Vilket är ett fullständigt absurt påstående. Men vad gör man i dagens genomopportunistiska klimat. Man slår nedåt men aldrig uppåt, det är mycket enklare och politiskt bekvämare att slå mot ensamkommande flyktingbarn än mot den borgarklass i Sverige som via riksdagspartierna genomdriver en nyliberal agenda enligt EU:s alla direktiv. Opportunismen stinker i dagens Sverige. Man slickar uppåt och slår nedåt.

På vilka nivåer ligger då socialbidragen i dagens Sverige? Under januari månad i år betalades drygt 800 miljoner ut socialbidrag till såväl svenska som invandrare. Under juni hade summan ökat med 9,2 procent till 870 miljoner enligt siffror från Socialstyrelsen.

Orsaken till att socialbidragen tenderar att öka är de attacker mot sjuk och arbetslöshetsförsäkringar som gjordes under förra mandatperioden och som nu slår igenom, vilket har med högerpolitik att göra – inte med invandring. De totala socialbidrags utbetalningarna ligger på årsbasis, i Sveriges alla kommuner på 10 miljarder fördelat på såväl svenskar som utrikes födda. Allt medan den demagogiska insändarskribenten bollar med osanna sifferuppgifter. Socialbidragen till utrikes födda är ungefär 55 gånger mindre än vad Sverigedemokraterna påstår. Det är naturligtvis bekymmersamt att socialbidrag tenderar att öka, som resultat av attackerna mot välfärdssystemen – men Sverigedemokraterna måste sluta bolla med siffror som inte har med verkligheten att göra, och som endast ställer arbetare och vanligt folk av olika nationaliteter mot varandra.


Erik Anderson, kommunstyrelseledamot, Gislaved
Kommunistiska Partiet


Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: