”Mobben” behövs i kommunpolitiken

Centerpartiet vände efter protesterna. Beslutet att lägga ned särboendet Mariagården i Gislaveds kommun stoppades.

– Om man ska lyssna på en mobb som inte läser några handlingar, då kan man till slut hamna var som helst, uttryckte sig SD:s gruppledare Mattias Johansson på Gislaveds kommuns fullmäktigemöte den 25 mars.

Det var kritik mot Centerpartiet – men i synnerhet mot den massiva opinion som drivit C till att backa från beslutet att lägga ner särboendet Mariagården i Smålandsstenar utanför Gislaved.

Centerns kovändning har blivit en katalysator och blåst upp motsättningar och frustration på högerkanten i kommunen. Därav SD:s utfall mot C, som de anser ha svikit de stela styrprinciper om att det inte är kommunfullmäktige som skall ta beslut, utan anonyma nämndpolitiker.

Eller rentav tjänstepersoner, som i fallet när en chefsperson beslutade om intagningsstopp på ytterligare ett hotat särskilt boende på orten Broaryd. Ett beslut som fick rivas upp på grund av samma rasande opinion som skyddade det särskilda boendet i Smålandsstenar.

Dessa företeelser, att tjänstepersoner eller anonyma nämndpolitiker tar beslut som egentligen skall ligga på offentliga kommunfullmäktiges bord, har blivit till en allmän tendens i kommuner landet över, som Stig Berlin, fullmäktigeledamot för K i Lysekil, konstaterade i Proletären nr 12.

Det kommunala eländet med att tjänstepersoner, anonyma nämnder och utskott styr har gått så långt att kommunfullmäktige i många fall inte har något att besluta om. Således ställde Gislaveds grannkommun Vaggeryd in sitt marsmöte på grund att man endast hade två ärenden att besluta om.

Finns det dessutom ingen politisk och social dynamik, som det trots allt finns i Gislaveds kommun, med flera proteströrelser genom åren och där Kommunistiska Partiet fyller en viss om än marginell roll, så går det som i Gnosjö där man i monolitisk enighet antagit en årsbudget på dryga 600 miljoner kronor! på fem minuter utan att vare sig S, SD eller V hade ett endaste säryrkande på någon ynka tusenlapp! Ett exempel på kommunpolitikens förfall där man antar kommunala budgetar bakom lyckta dörrar utan insyn.

Fallet Gnosjö fick till och med ledarskribenten på den Bonnierägda borgerliga lokaltidningen Värnamo Nyheter att reagera. Under rubriken ”En maximerad Gnosjöanda” går ledarskribenten till storms mot politikerna i Gnosjö fullmäktige: ”När ett helt års utgifter klubbas utan att någon försöker flytta på en endaste krona väcker det frågor kring vem som egentligen styr i Gnosjö kommun.” (VN, 26 september)

För Gislaveds del finns en viktig aspekt att ta med sig: Hur mycket inskränkande regler det finns kring möjligheterna att driva en, om än mycket begränsad, alternativ kommunpolitik så kan en kraftig proteströrelse sätta borgarklassens olika regelverk ur spel. Det är en allmän sanning såväl i stora omvälvningar som i den grå kommunpolitiken.

Ännu har det inte fattats något formellt beslut i frågan om Mariagården i Smålandsstenar. Därför ligger Kommunistiska Partiets motion om att stoppa tvångsförflyttandet av gamla och sjuka fast tills dess folkomröstningen är genomförd eller formellt beslut fattat. Det går trots allt inte att lita på några borgare, oavsett om de som C låtsas lyssna på opinionen eller som SD kallar protesterande människor för ”mobb”.

Erik Anderson Kommunfullmäktige K