Myglet kring 2-procentspärren

” I samband med valet 2018 ändrades vallagen så att det skulle bli svårare för mindre partier att komma in i de kommunala församlingarna genom införandet av två procentspärr.

I över 40 år sedan Gislaveds storkommun bildades kunde ett parti ta mandat runt från runt 1,5 % och uppåt, genom delningsprincipen utan någon påtvingad tvåprocentspärr som en oenig riksdag beslutade om för några år sedan.

Undertecknad uppmärksammade detta fara för småpartier i våra valflygblad redan 2018 och inför senaste val.

När jag kom in i kommunfullmäktige för 40 år sedan fick kpmlr, som mitt parti då hette, 1,7 procentenheter och dåvarande vpk 1,8 vilket renderade i var sitt mandat för nämnda partier och 700 väljare till vänster om socialdemokraterna fick representation i Gislaveds kommunfullmäktige med ett mandat vardera.

Hade det då funnits en två procentspärr hade hela 700 väljare till vänster om socialdemokraterna blivit helt utan representation i kommunfullmäktige.

I valet 2010 fick Vänsterpartiet i Gislaveds kommun 1,99 procent av rösterna, fattades EN röst till två procentspärren, men kom in i kommunfullmäktige eftersom man ännu inte infört den diskutabla spärren.

Hade denna spärr inte genomförts av de stora partierna i riksdagen så hade Kommunistiska Partiet i årets val fått plats 38 av 49 i kommunfullmäktige med hjälp av 270 väljare som röstade K i valet.

Nu gick detta tappade mandat till Moderaterna som ökade från 8 till 9 som ett resultat av den införda valspärren.

Erik Anderson fd kommunfullmäktigeledamot K”