I samband med ett fullmäktigemöte förra året krävde undertecknad att partierna innan valet 2022 öppet skulle redogöra. sin inställning gentemot de äldreboenden som finns i kommunen. När jag gått ner från talarstolen sade min bänkgranne i fullmäktigesalen Mikael Kindblad från Westbopartiet ” bra sagt”. Men det dröjde inte någon längre tid efter valet innan samma Kindblad satt tillsammmans med de övriga i megakoalitionen S, M, C, L och WeP röstade för att lägga ner boendet Lugnet i Broaryd. Ett svekfullt agerande. Enligt en initierad källa var det tre äldreboenden som var uppe på bordet för så kallade "verksamhetsförändringar”. Det var Mariagården i Smålandsstenar, Ekbacken i Burseryd och Lugnet i Broaryd. Men Centerpartiet motsatte sig att röra Ekbacken , socialdemokraterna motsatte sig att i nuläget röra Mariagården . Då fick det bli Lugnet i Broaryd eftersom partierna i den kommunala megaalliansen enligt de själva inte hade så mycket röster att förlora i det relativt lilla valdistriktet i sydvästra kommundelen, eftersom många i nämnda kommundel redan röstat på Medborgarpartiet, alltså ansågs risken liten för större röstförluster i kommande val. Ett taffligt agerande.
Men samtidigt måste se på Medborgargruppens omvandling från en samlande kraft i opinionsbildningen mot sociala nedskärningar  till kommunpolitiskt minoritets parti med öppna och kritiska ögon. Medborgarpartiet lovade att ” vända på skutan” på allt i kommunen trots att man visste att man kommer hamna som minoritetsparti. Även detta var ett löftesbrott gentemot vad man kunde göra i fullmäktige.

Vad är fakta?
Mariagården i Smålandsstenar räddades utan att Medborgarpartiet hade ett endaste mandat i fullmäktige vid tiden för striden om Mariagården medan man som ett kommunalt minoritetsparti, om än med hela nio mandat, inte kunde hindra det kuppartade beslutet om Lugnet i Broaryd. Det handlar främst om opinionskamp utanför fullmäktige i första hand om man skall kunna ”vända på skutan” för att använda Medborgarpartiets egna ord i valrörelsen.
Glöm inte de stora möten som Medborgargruppen var med att organisera i Smålandsstenar i augusti 2019 liksom det stora mötet på Gislaveds kommuntorg i november samma år! På dessa föredömliga breda arrangemang var alla pensionärsorganisationer med liksom Kommunalarbetarförbundets lokala avdelning. I dessa lägen var Medborgargruppen en samlande kraft som i exempelvis i striden om nämnda Mariagården där man i samlade allt från värdekonservativt kyrkfolk till socialister och kommunister i själva sakfrågan. Men genom att Medborgargruppen omvandlade sig till parti så har man de facto skjutit sig själva i foten och frånhävt sig från att vara den samlade kraft man tidigare var. Hur skall man exempelvis samla de socialdemokratin närstående organisationerna PRO eller Kommunalarbetareförbundet när man själva är ett konkurrerande parti gentemot nämnda socialdemokrati? I kampen gentemot sociala nedskärningar behövs det därför en ny partipolitiskt oberoende kraft som kan i kommunala sakfrågor vara den samlande kraft som den tidigare Medborgargruppen en gång var.


Erik Anderson Kommunistiska Partiet
Fd kommunfullmäktigeledamot