Replik på Bengt Anders Johansson insändare i VN 12 juli.

Bevara Systembolagets monopol!

Moderaten Bengt-Anders Johanssons missionerar ivrigt för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. I hans insändare nämns Finland som ett positivt exempel. Men när han i samma insändare inte upplyser om finländarnas mycket dystra statistik över alkoholrelaterade sjukdomar så döljer han mycket tragiska fakta. För vid tillåten gårdsförsäljning av alkohol så ökar tillgängligheten och således också konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.

Redan i dag är alkohol den primära dödsorsaken i Finland. Alkohol står för 17,7 procent av dödsorsakerna hos finländska män jämfört med 16,6 procent för hjärt- och kärlsjukdomar. Bland kvinnorna är alkohol den näst vanligaste dödsorsaken efter bröstcancer, 10,6 respektive 10,7 procent. Dessutom är alkohol den vanligaste orsaken till alla våldsrelaterade brott i landet.
Ska Sverige följa Finlands alkoholpolitik är det viktigt med alla kort på bordet.
Vi har redan i dag en bristande ålderskontroll i samband med livsmedelsaffärernas folkölsförsäljning. Hur ska alla dessa nya gårdars verksamhet granskas kan man undra?
Kommunistiska Partiet verkar för att hålla alkoholkonsumtionen på en låg och socialt acceptabel nivå. Vi kräver restriktiv samhällelig reglering av införsel, import och försäljning av alkohol. Vi motsätter oss kategoriskt EU:s och alkoholkapitalets krav på marknadsfrihet. Kommunistiska Partiet värnar om systembolagets monopol och folkhälsan. Just därför motsätter vi oss bestämt Bengt-Anders Johanssons förslag.

2007-07-13
Joni Väyrynen
För Kommunistiska partiet Värnamo

Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: