Ett år med alliansen – ett år med orättvisor


I ett år har högerregeringen nu styrt Sverige. Det är ett år där de fattigare har blivit fattigare och de rika rikare. Inkomster från försämringar och nedskärningar har använts till att sänka skatterna för rika, höginkomsttagare och företag.

Några av försämringarna är sänkt a-kassa, sänkt föräldrapenning, sänkt tak i sjukförsäkringen och sänkt ersättning för vård av sjukt barn samt höjd a-kassaavgift och slopat skatteavdrag för fackavgiften. Samtidigt tillfaller huvuddelen av regeringens skattesänkningar de rika i form av avskaffad förmögenhetsskatt, sänkt fastighetsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och skattesubventionerat tjänstefolk och skattesubventionerade hemmafruar.
Utöver detta så har det påbörjats en enorm privatiseringsvåg i stat, kommuner och landsting. Man har bland annat avskaffat stopplagen för försäljning av hyreslägenheter vilket öppnat upp för utförsäljning av allmännyttan.
Trots att många redan känt av försämringarna har den goda konjunkturen i Sverige mångt och mycket dolt den råa och cyniska klasspolitiken. De goda tiderna har gjort det möjligt för högerregeringen att dölja politikens långsiktiga och arbetarfientliga innehåll. Det är allvarligt och illavarslande, för det som inte är uppenbart i dag kommer att bli så mycket tydligare i morgon när konjunkturen viker.
För när notan inte längre betalas av konjunkturen så kommer det att bli vanligt folk som får stå för fiolerna.
Det är dessutom inte alls givet att socialdemokraterna vid ett regeringsskifte tänker återställa de åtgärder som regeringen gjort. Mona Sahlin har heller inget sagt något om att riva upp högerns beslut.
Det räcker alltså inte enbart med ett regeringsskifte för att stoppa högerpolitiken, det måste till en omfattande proteströrelse underifrån för att pressa tillbaka högerutvecklingen i samhället. En proteströrelse som värnar rättvisa och arbetsrätt!


Kommunistiska Partiet
Joni Väyrynen, Värnamo
Mats Lönnberg, Gislaved


Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: