Inte en arbetare i produktionen fick göra sin röst hörd

Ja så har man blivit inbjuden till debatt i SVT utan ha fått chansen att säga ett endaste ord! Gnosjöandan och de nya jobben skulle det handla om. Debattprogrammets researcher Daniel Levin hade jag pratat före ett par gånger, frågade om mina åsikter och annat, jag berättade att jag var politisk aktiv i Kommunistiska Partiet i Gislaved, suppleant i fullmäktige och ledamot i bygg och miljönämnden. Lennart Persson, programledaren ringde på fredagen berättade om programupplägget frågade om gnosjöandan hur de nya jobben ska skapas, ”gardinupphängning” kanske (Göran Persson) och vad jag tycker om Stig Claesson (gnosjödirektör och tung KD-politiker sitter bl.a. i KD:s partistyrelse). Han tyckte det var intressant höra att de som startade många av de äldre företagen på 30- och 40-talet i Gnosjö hade varit kommunister. En fråga som kunde vara lämplig för mig var gnosjöandan. 1 timme före programstarten var vi på Gnosjö Automatik AB. Samtliga gäster och SVT-folk var samlade i entre´n. Vi togs emot av programledaren Lennart Persson som hälsade oss hjärtligt välkomna. Jag observerade med förvåning Mona Sahlins frotterande med direktörerna och andra höjdare och inte med sitt eget folk nu när valtemperaturen börjar stiga. Som inbjuden debattör skulle jag sitta på debattsidan mellan ”Big Bengt” Erlandsson och von Holstein Efter inledningen kom då frågan: vad anser ni om gnosjöandan? Som alla tillfrågade svarade med en mycket positiv bild av. Av någon anledning hoppade programledaren över mig, men han tar väl mig vid ett senare lämpligare tillfälle, tänkte jag.
Nästa fråga: Skapande av de nya jobben. Efter en mycket tröttande diskussion mellan Mona Sahlin och Maud Olofsson, och Tony Hansen (industrifackets ombudsman) och Stig Claesson fått säga sitt kom debatten igång. Lennart Persson styrde debatten med skicklig hand, tiden började rinna iväg och jag fick knappt ens en blick av programledaren. Efter ett tag begärde jag få ordet men fick undvikande blickar av programledaren. Avslutningsvis fick ett par ungdomar säga några ord om Gnosjö och von Holstein fick avsluta. Kändes snopet att inte ha fått chansen säga sin åsikt om gnosjöandan och jobben. Det var direktörernas afton, gnällspikarnas vaktparad och proffsdebattörerna de som förflyttar sig mellan sofferna i de olika TV-kanalerna. Vi arbetare hade inte där att göra vi var där endast som utsmyckning. Inte en arbetare i produktionen fick göra sin röst hörd och detta program sändes från Sveriges arbetartätaste ort som har 63 % av dom yrkesverksamma i tillverkningsindustrin.
Var mina vänsterradikala åsikter för kontroversiella, för obekväma? Jag har jobbat i denna region i 34 år, gnosjöandan och fabrikörernas åsikter och praktik känner jag väl till.
Varför fick inte jag komma in i debatten? Var det någon i bakgrunden som rykte i tamparna, var det den gamla unkna gnosjöandan som gav sig till känna? Vad hade t.ex. professor Bo Södersten där att tillföra, vad har han för band till Gnosjö? Så min fråga till SVT och programledaren Lennart Persson: Varför blev jag inbjuden till debatt, varför fick inte jag som arbetare komma till tals i debattprogrammet? Varför fick endast fabrikörer och proffstyckare breda ut sig.

Mvh
2005-09-09
Kent Heijel
Kommunistiska Partiet Gislaved


Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: