nr 18, 2002

"Finnvedsupproret"
180 Gislavedsarbetare till riksdag och regering: "Vi kräver industripolitik"
--------------------------------------------------------------------------------
 180 arbetare från Continentals gummifabrik i Gislaved höll förra veckan protestmöte på Mynttorget i Stockholm. Av regeringen krävde de en industripolitik värd namnet. 
- Det är en 100-årig epok som går i graven. 

Det sa gummiklubbens ordförande Kaarle Heino. Han anklagade det tyska företaget Continental för att dödat gummifabriken. Han talade inför 180 arbetare som kommit i fem bussar. Talarstolen vara en stor dödsannons flankerad av döden. 

Han påpekade att fabriken genererat 100-tals miljoner i vinst för ägarna. Nu ställer de 700 personer i Gislaved utan arbete. Det är som om Stockholm förlorat 70000 arbetstillfällen. Han sa också: 

- Det drabbar inte bara de anställda vid fabriken, utan många underleverantörer slås också ut. En hel region drabbas. 

Agera Rosengren!
Han krävde att näringsminister Björn Rosengren agerar och ser över de lagar som medger att företagen lätt kan lägga ner och flytta: 

- I Sverige är det lättare att lägga ner företag och avskeda arbetarna, än i flera andra EU-länder. Vi kräver åtgärder mot detta. Vi kräver rätten till arbete. Vårt krav är arbete åt alla.

- Sedan 10:e december, den svarta måndagen, sa huvudskyddsombud Mats Lönnberg från KPML(r), har vi varje dag kämpat för jobben. Det gäller inte bara jobben. Det är också en fråga om människovärde. Det är en kamp för den svenska arbetarklassen. Vi arbetare får inget gratis. För oss gäller det alltid kampen. 

Han påpekade att gummifabriken har varit extremt lönsam, med en soliditet skyhögt över många företag.

Världens bästa däck
- Vi tillverkar världens bästa däck, sa Mats och berättade om att Gislavedfabriken tillverkar däck utan de miljöfarliga HA-oljorna som används vid all annan däckproduktion. Dessa giftiga oljor innebär en mycket omfattande spridningen av cancerframkallade ämnen. Fabrikens miljöinitiativ borde belönas, inte bestraffas. 

Han påpekade att ägarna har fört bort 100-tals miljoner till Tyskland, pengar som skulle kunna skapat en ännu bättre fabrik. Nedläggningen är tysk nationalism. Han vände sig till den svenska politikerna på krav på åtgärder:

- Man kan om man vill. Det behövs en ny lagstiftning. Vad säger näringslivsideologerna? 

Han tog upp bristen på jobb för gummifabrikens arbetare. A-kassan talar om många lediga jobb i trakten, men det är inte jobb för gummifabrikens arbetare. Han ironiserade över snacket att småindustrin ska fixa jobben. 

- Vi kräver statliga åtgärder för jobben. 

Mötet antog en resolution som överlämnades till näringsdepartementets Björn Rosengren, några kvarter från Mynttorget. Under tiden underhöll en sånggrupp med en sång om Continental och nedläggningen. Vi talar med Björn Kåberg som gjort professionellt tillverkade banderoller. Vad tycker du om situationen?

Känns bra
- Just nu känns det bra, att vi alla kommit hit och gör denna gemensamma aktion. Men ändå måste vi se vår aktion som ett avsked. Continental har lagt ner fabriken och vill inte ha någon konkurrerande verksamhet. Jag är 57 och Majly, frugan, är 58 år. Vi har arbetet på fabriken i 26 och 28 år. Vad får vi för nya jobb? 

- Vi blir "föremål för arbetsmarknadspolitiska åtgärder", säger Björn med ironi. Majly och arbetskamraterna nickar instämmande. 

- Vår aktion blir kanske hjälp i kampen mot andra nedläggningar. Det får vi hoppas, säger Björn och går fram till sin banderoll: "Finnvedsupproret, Göran, Björn och Bosse. Kan man efter detta vara sosse?" 

Finnveden är trakten där Gislaved ligger och Björn vill få en historisk anknytning. 

- Ja, säger Björn, socialdemokratin har inte med ett finger hjälpt till och stött Gislavedsarbetarnas resa hit till Stockholm. Det är ju valår. Det gäller ju att ligga lågt med kritiken mot regeringspolitiken. Visst måste vi fråga oss: "Hur kan man vara sosse idag?" 

Torbjörn Björkman