Aldrig har en budgettdebatt i Gislaved präglats av ett sådant samförstånd som årets. Och det trots att centern har övergivit sina gamla samarbetspartners, sossarna och miljöpartiet till förmån för högeralliansen. Endast Kommunistiska Partiet stod för oppositionen och att upprätthålla rågången mot sverigedemokraterna.

- Är det inga mer än kommunisterna som positionerar sig mot Sverigedemokraterna, frågade frustrerat den kristdemokratiske ledamoten Moses Jele under fullmäktiges stora budgetdebatt. I samband med årets budgetmöte gick kommunisternas gruppledare Curt Vang till hårt angrepp på Sverigedemokraterna, som fick två mandat i årets kommunval. Curt Vang visade på en bild från tidningen Expo (sid 53) där Sverigedemokraten, och tillika medlemmen i Höörs kommunfullmäktige, Tina Hallgren Bengtsson, står iförd nazistuniform bakom en hakkorsflagga. Detta ledde inte till något allmänt fördömande av Sverigedemokraterna från övriga partier. Istället gick övriga partier upp i talarstolen och deklarerade sin respekt för Sverigedemokraterna eftersom de blivit ”demokratiskt valda”. Något som alltså gjorde kristdemokraten Moses Jele frustrerad, själv av invandrarbakgrund. I debatten gentemot Sverigedemokraterna sade Mats Lönnberg från kommunisterna, till sverigedemokraterna att ” visst är ni valda men jag respekterar er inte”
Det moderata kommunalrådet Niclas Palmgren försökte prata bort det hela genom att angripa den kommunistiska fullmäktigegruppen för att ”vilja skjuta människor”, varvid Mats Lönnberg replikerade att ”du är förespråkare för diktatur”. marknadens diktatur.”

Om Lönnbergs syn om debatten skrev Värnamo Nyheter:
” - Jag mår illa av den samstämmighet som här visas. Kommunisternas Mats Lönnberg var inte glad över enigheten kring årets budget. ” ( Värnamo Nyheter den 18 november 2006)

Sverigedemokraternas representant, Susanne Stene, sade i debatten att ”de står moderaterna närmast i politiken”. Något som fick en del moderater att vrida på sig generat, eftersom deras kommunalråd Niclas Palmgren, tidigare försökt sig på ett avståndstagande gentemot sverigedemokraterna.

”Unik debatt i samförstånd” skrev den stora ortstidningen Värnamo Nyheter om årets budgetdebatt. Med samförstånd menades att socialdemokraterna, miljöpartiet och centern tillsammans arbetat fram ett borgerligt budgetförslag innan valet och innan centerns beslut att gå över till de öppet borgerliga partierna. När centern bytte allianspartners i den kommunala budgeten tog de samma borgerliga budgetförslag med sig till sina alliansbröder. Därav den totala samstämmigheten mellan alliansens partier, sverigedemokraterna, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet om årets budget. Det sistnämnda partiet stödde hela budgeten och lade heller inga egna yrkanden i budgetdebatten. Av kommunistiska partiets 20 tal yrkanden stödde vänsterns representant endast två. Dels kommunisternas förslag om att öka försörjningsstödet med tanke på regeringens politik gentemot a-kassan och att stödja förslaget om antirasistisk kampanj i skolorna.

” Ett samförstånd av sällan skådat slag. Ett 20 tal nya ledamöter, endast en votering och ett 20-tal yrkanden från kommunistiska partiet.” skrev Värnamo Nyheter om budgetdebatten, och bekräftade därmed att kommunisterna är det enda oppositionspartiet i fullmäktige.
Den enda voteringen begärdes av kommunisterna. Den gällde ökade anslag till snöröjningen. Förra vintern röjdes ingen snö på flera veckor, något som hindrade gamla och handikappade från att röra sig ute. Ett faktum som fick både handikapprådet och PRO att reagera. Med röstsiffrorna 47 mot kommunisternas två röster avslogs förslaget. Miljöpartiets enda representant Robert Erlandsson sade att han tänkte rösta för kommunisternas förslag, men då skulle ju den harmoniska enigheten brytas så han ändrade sig med orden
” Jag skiter i snöröjningen. Förlåt Curt Vang.”

Proletären Gislaved

Skriv i gästboken vad du tycker, eller kommentera artikeln här:
Här skickar du kommentaren till Webmastern
Ditt namn: 
Din e-post: