Tal av Rustan Johansson 1:a maj 2004

Rustan Johansson
Topparnas samhällskriminella girighet visar sig allt tydligare. Bonusmiljonärerna blir fler. Den sociala tryggheten kan rivas ner. Fallskärmar kan inte rivas upp. Göran Persson har blivit godsägare.


Fabrikörerna i kommunen har blivit rikare och tjänar lika mycket som direktörerna i Stockholm. Bonusskandalen i Skandia är uppe i över 5 miljarder kronor. Kommunens styrande vill spara 11 miljoner på barn och omsorg.

Klassklyfterna ökar. Regeringen beordrar i dag arbetsförmedlingen och försäkringskassan att jaga arbetslösa och sjuka i stället för att förmedla arbeten och rehabilitering. Det sociala skyddsnätet har blivit grövre, människor faller igenom. Detta gäller inte för överklassen och beslutsfattare.

Vårdcentralen har dåligt med läkare. Den kommunala servicen fördyras och försämras. Kommunalskatten höjs. Inget görs för ersättningsjobb till kommunen.

Tusentals arbetslösa i Gislaveds kommun. Ungdomsarbetslösheten är rekordhög. Människors kunnande används inte. Arbetsinsatser som vi så väl behöver inom vård och omsorg utförs inte. Kapitalismen visar sitt resursslöseri.

Industrislakt känner vi väl till i Gislaved. Utflyttning och nedläggning. Man får lägga ned ett vinstdrivande företag det tillåter våra lagar, detta borde vara förbjudet. Arbetsköparna har 11 olika anställningsformer för att slippa fast anställda. Arbetsköparna sparkar fast anställda och plockar in hyrfirmor. Detta borde vara förbjudet.

Arbetslösa hänvisar till meningslösa aktiviteter. Äldre arbetslösa tvingas ta ut sin ålderspension i förtid därför att de inte orkar med de meningslösheter som erbjuds Godsägare Göran Perssons fru, systembolagets chef Anitra Steen, har en pensionsfallskärm på 24 miljoner kronor. En fattig pensionär har 6500 kronor per månad. Detta är det nakna klassamhället.

Om vi nu tycker det är viktigt att vi har jobb i kommunen då måste vi slåss för detta.

Jo, varför har inte kommunens styrande ställt ett enda krav gentemot Continental? Varför har man inte ställt ett enda krav mot regeringen om begäran av statlig ersättningsjobb till Gislaved kommun?

Med anledning av att arbetsmarknadsminister Hans Karlsson lovat Västervik ersättningsjobb när Electrolux skulle dra till det nya EU-landet Ungern frågade jag kommunalrådet Agne Sahlin (s) hur det går med de statliga ersättningsjobben till Gislaved kommun. Bakgrunden var att en mängd ministrar och fackpampar lovat Gislaved stöd vid nedläggningen av Continental.

Jag fick inget svar av Agne Sahlin, vilket är också ett svar. De har inte gjort någonting i kommunen. De har tigit och snackat om att det ordnar sig. De har inte hävdat vår röst mot Continental, de har inte hävdat vår röst mot regeringen. De har inte hävdat vår röst för kampen om jobben. Detta är beklagligt och visar att man inte är beredd att företräda kommuninvånarna.

I stället sätter sig kommunalråden i ett näringslivsråd bestående av bl.a. Anderstorpsfabrikören Idin, som i tidningar helt öppet sagt att han vill flytta utomlands. Initiativtagare till denna grupp var tidigare Continentals direktör, Janotta, som redan slaktat och flyttat utomlands. Man skall nu rekrytera en helt ny näringslivsdirektör. Att han kommer få en hög lön det vet vi men det är också det enda vi vet. Jag menar att nog kunde två heltidsanställda kommunalråd och ett anta tjänstemän kunna sätta Gislaved på kartan om nu det är det, det handlar om. De borde redan gjort detta och de borde också kunna ge kommuninvånarna ett svar på vart tog de utlovade jobben vägen. Börje Malmborg (kd) mumlade om att det var bra att Continental lades ner. Sa han vad de andra styrande tänkte? Om inte upp till bevis! Var är jobben?

Vad är ekonomi? En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt underklassens arbete, så sa August Strindberg. Det snackas om tillväxt och faktiskt har vi en markant produktivitetsökning här i landet. Vi har en av de bästa tillväxterna i hela världen. Ett mindre antal människor tillverkar mer varor och tjänster. Men bakom tillväxtsnacket döljs en annan faktor som det inte talas om nämligen den orättvisa fördelningen. De rika blir rikare. De rika sniker åt sig av det som skapats av folket.

Från KPMLr:s sida kan vi inte tåla att man gång på gång ger sig på de små människorna som inte äger någonting. För den nyliberala politiken som kommer från både socialdemokraterna och de borgerliga är faktiskt en kränkning av människovärdet. En rå klasspolitik.

Jag tror jag vågar säga att det bubblar i folkdjupet mot orättvisor och arbetslöshet. Man känner inte igen det samhälle man byggt upp. Många knyter näven i fickan. Men det räcker inte. Vi måste protestera och vi måste organisera oss så att vi tillsammans kan kämpa för ett rättvist och tryggt socialistiskt samhälle.

Vi kräver:

Statliga ersättningsjobb till Gislaved kommun!

Förbjud vinstdrivande företag att flytta utomlands!


Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: