Curt svarar på högerpopulisten Maria Larssons  (kd) hycklerier i Finnveden Fredag, 3 okt 2003.


  Riksdagskvinnan Maria Larsson (kd) fick i förra numret av Finnveden Fredag läs Marias artikel breda ut sig i en populistisk ordsvada kring hur hemskt det är att psykiatrin rustats ner under 90-talet. Det är sannerligen ingenting annat än hyckleri i kvadrat. Det är ju hennes politik som avrustat den svenska välfärden.
Med EU-anpassningen under 1990-talet förlorades 50 000 vårdplatser i sjukvården och antalet vårdanställda sjönk med 140 000. EU:s egen statistik visar att välfärdssatsningar i Sverige fortsatt urgröps och Maria Larsson kunde vi nyligen i betalda radioinslag höra tala om förträffligheten av att gå in i EMU. Detta för att hon vill fortsätta välfärdsslakten. I EU är det marknadens lagar som styr och EU-kommisionen vill ha fortsatt minskande skatt för främst företagen, kommissionen anser att kostnaderna för arbetslöshet och sjukskrivningar är för höga och vill sänka ersättningarna till dessa redan utsatta grupper. Skapar inte en sådan politik psykiska problem? Maria Larsson vill ha in Sverige i EMU och detta  trots att centralbankens (ECB) direktörer kräver nedskärningar i den offentliga sektorn. Något som slår hårt mot psykiskt utsatta människor.
Så när Maria Larsson går ut i högerpopulistiska haranger om behovet av satsningar på vården för psykiskt sjuka, så är det sannerligen inte utan att man kommer att tänka på tjuven som ropade ta fast tjuven.
Bara under 2001 och 2002 förlorade offentlig sektor 25 miljarder i skattesänkningar, främst för de redan rika. Samtidigt påtvingas kommuner och landsting utgiftstak eftersom EU:s konvergensregler (som det politiska etablissemanget i sin EU-anpassningsnit följer) tvingar staten till fortsatt återhållsamhet och nedskärningar av offentlig sektor.
Eller bara som en slutkommentar. Vi för idag över ca 24 miljarder av våra inbetalade skattepengar i medlemsavgift till EU. Det är enorma summor. Skulle vi inte få mycket offentlig sektor för denna oerhörda summa? Men det vill inte Maria Larsson. Tvärtom. Och därför känns hennes populistiska utspel i kölvattnet av den senaste tidens tragiska händelser något kvalmigt.

2003-10-03
Curt Vang,
kommunstyrelseledamot för KPMLr, Gislaved

Skriv i gästboken   vad du tycker, eller kommentera artikeln här:

Ditt namn: 
Din e-post: