<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="1252"%> Artikelarkiv2009

Artikelarkiv2009


År 2009:

 

Socialismen är inte död - den är lösningen och framtiden.

Socialismen är verkligen ett ideal att sträva efter. Se på Sverige i dag. Trots krisen har antalet miljardärer ökat i Sverige från 50 till 98 de senaste åtta åren. Det är mer gynnsamt än någonsin att vara rik i Sverige just nu. De tjugo rikaste har en samlad förmögenhet på 920 miljarder kronor. Denna utveckling har regeringen krattat arenan för genom avskaffandet av arvsskatt, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och kapitalvinst- beskattning. Detta medan hundratusentals människor oroas av arbetslöshet, risk för varsel, rädsla för sjukdom och utförsäkring. Skriver Curt Vang.
Läs mer... 2009-12-29.

I tisdags höll fullmäktigeledamoten Erik Anderson ett offentligt föredrag på kultur-huset Borgen, Gislaved om alternativen i den ekonomiska krisen.
Läs mer... 2009-12-08.


Man påstår att kommunismen är uträknad!

Kommunismen lever och kommunismen behövs! Varför? Jo, se bara hur bottenlöst inhumant den nuvarande regeringen behandlar svårt cancersjuka, människor med svåra rörelseproblem, långtidssjuka med svåra depressioner, personer med grava kirurgiska ingrepp bakom sig med behov av lång tids rehabilitering och andra sjuka människor med ett enormt behov av stöd och solidaritet, hävdar Curt Vang.
Läs mer... 2009-12-07

Dags att slänga det kapitalistiska systemet på historiens soptipp!

På senare tid har kommunismen släpats i smutsen. När en sådan kampanjliknande antikommunism startar, så funderar man alltid kring motivet. Varje gång tycks det handla om en oerhörd ångest inför att människor skall förstå det förnuftiga i att tänka kommunistisk..
Läs mer... Curt Vang 2009-11-25.

Årets budgetshow präglades av mycket prat i fullmäktige över 13 timmar som blott resulterade i få ändringar i en rekordstor budget. Kommunisternas Curt Vang yrkade på att det återigen är dags för kommunen att ställa tuffa krav på staten få tillbaka stulna mångmiljardsbelopp. - Ibland finns det oerhörda pengar i vårt samhälle, ibland inga alls, sade han och avsåg statens garantier i månmiljardsklassen till bankerna. Curt yrkade också på ett krisbekämpningsprogram. En upprustning av kommunala Gislavedshus AB som bygdes i de olika tätorterna på 70-talet det skulle skapa många arbetstillfällen. Läs intervjun här... 2009-11-23.

Värnamo: Kommunistiska partiet höll möte om krisen. Läs mer... 2009-11-12.

Skolreformen gynnar alla replikerar Hans-Gunnar Liljenvall Eriks insändare i VN 22/9 men skolverkets rapport ger oss kommunister rätt hävdar Erik Anderson.
Läs mer... 2009-10-09

Utbyggd snabbtågsbana ger resenärer ett bra och miljövänligt alternativ till bilism och inrikesflyg, hävdar Erik Anderson.
Läs mer... 2009-09-21

Segregation och utanförskap skapar motsättningar i samhället och i lilla Gislaved.

Den senaste tiden har oroligheter pågått i storstädernas förorter. Speciellt har Göteborg, Malmö och Uppsala drabbats. Ungdomar har satt bilar i brand, attackerat polis och brandmän med stenar samt tänt eld på idrottsklubbars lokaler och en fritidsgård. De områden som drabbats förenas i att det sociala utanförskapet är stort, arbetslösheten hög och nedskärningarna många menar Erik Anderson.
Läs mer... 2009-09-18

En skola lika för alla, istället för en sorteringsskola som borgarna genomdriver. Erik Anderson (Insändare Värnamo Nyheter 22/9).
Läs mer... 2009-09-11.

På 59 år har det inte hänt mycket med busstidsförbindelserna mellan Värnamo-Gislaved/Anderstorp.
Läs mer... Erik Anderson. 2009-09-04


Inför veckans fullmäktige möte presenterade den borgerliga alliansen sitt förslag till ramar inför kommande årsbudget, där en eventuell skattehöjning på 50 öre aviserades. Läs mer. 2009-08-28

Bojkotta EU-valet!

Joni VäyrynenMats Lönnberg  Bojkotta EU-valet! Låna inte ut dig som valboskap åt EU-eliten. En röst i valet innebär ett stöd för det svenska EU-medlemskapet. Genom att bojkotta valet ger du rakt motsatt besked och visar att du är emot EU och ökad Brysselmakt. Det menar Joni Väyrynen och Mats Lönnberg.
Läs mer... 2009-06-02

Talare, Curt Vang
Talare, Erik AndersonTalare, Curt VangUpp Till Kamp
Årets första majmöte hölls i bländande solsken inför uppemot ett 150-tal åhörare. Anders Olsson framförde flera uppskattade socialistiska visor innan förste talare Erik Anderson äntrade talarstolen. Erik gick till hårt angrepp på regeringen och kritiserade dom för försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen och ytterligare försämringar för pensionärerna. Han anklagade kapitalisterna för deras girighet som sprängt anständighetens alla gränser och anklagade regeringen för passivitet, krävde handling uppmanade regeringen till att förstatliga Volvo och SAAB, börja bygga bostäder till allmännyttan och mer resurser till offentliga sektorn. Andre talaren Curt Vang avslutade och krävde liksom Erik att bojkotta EU-valet kallade EU för ett demokratiskt bedrägeri ”för socialism och rättvisa”. Årets första maj avslutade som brukligt är med Internationalen. 21 exemplar av Proletären såldes och insamlingen till barnen i Gaza inbringade hela 2320 kronor och 50 öre. Därefter åstundade en fika på kafeterian på kommunhuset.

Läs Gislaveds första maj flygblad här. (pdf-format)
Läs Värnamos första maj flygblad här. (pdf-format)


Trelleborg förbinder sig att skriva falska arbetsgivarintyg.

När IF Metall och Teknikföretagen för ett tag sedan skrev ett ramavtal som tar bort ersättning vid permittering upp till 20 procent av lönen, så var det som att öppna en Pandoras ask.
Läs mer... 2009-03-30.

Bryt tystnaden
För en arbetarlinje ur krisen

Nytt flygblad från Kommunistiska Partiet och RKU.
Läs flygbladet här (pdf-format).

6000 demonstranter samlades under parollen "Stoppa Matchen - bojkotta Israel" i Malmö.

Stoppa matchen-bojkotta Israel
Det var en mäktig demonstration som tågade genom Malmös gator bakom parollen Stoppa matchen – bojkotta Israel. Talkörerna ekade när demonstrationståget drog fram genom centrala Malmö, gatorna kantades av nyfikna åskådare. Under demonstrationens gång anslöt sig ytterligare deltagare. Men det blev som befarat, en liten grupp anarkister använde den stora Stoppa matchen-demonstrationen i Malmö för egna, provokativa syften. De som tjänar på detta är makthavarna i Tel Aviv och deras inhemska vänner, som tack vare anarkisterna kan avfärda protesterna i Malmö som ännu ett uttryck för antiisraelisk terrorism. Se stort bildspel från demonstrationen.

Lördagen den 21:e februari hade Annalena Antander och Curt Vang vernissage på kulturhuset Borgen i Gislaved.
Utställningen pågick i tre veckor. Rustan Johansson spelade musik hämtat från hans senaste CD med titeln "Som ån flyter livet", läs mer...

Stoppa Israels terror!

Palestinademonstration
Läs uttalandet antaget på protestmötet i Gislaved. 2009-01-10.
Curt, du talade inför nästan 200 människor på protestmötet i Gislaved mot Israels massakrer i Gaza. Har du några kommentarer kring palestiniernas situation? Läs hela intervjun här.
Erik Andersons utrikespolitiska artiklar 2009