Artikelarkiv


År 2016
 

80 år sedan Spanska inbördeskriget

Gunnar Sanell
Denna sommar är det 80 år sedan fascisterna och borgarklassen gjorde uppror mot den demokratiskt valda regeringen i Spanien. Kampen mellan högern och vänstern formades till ett tre år långt och blodigt inbördeskrig som berörde och påverkade hela världen. Kriget var även en del av uppmarschen inför andra världskriget. För att påminna om historien och uppmärksamma de svenskar som reste som frivilliga till Spanien för att försvara republiken och bekämpa fascismen höll Gislavedsbördige Jan-Åke Karlsson ett uppskattat föredrag i Folkets Hus inför ett 25-tal åhörare om inbördeskriget och om den stupade spanienfrivillige gislavedsbon Gunnar Sanell.
Jan-Åke har skrivit en artikelserie i tre delar som föredraget bygger på som har publicerat i Proletären.
Del ett - Av fri vilja mot fascismen (Publicerad i Proletären nr 29 - 2016)
Del två - Svenskarna som stred mot Franco (Publicerad i Proletären nr 30 - 2016)
Del tre - Den svenska vänstern och spaniensolidariteten (Publicerad i Proletären nr 31 - 2016)

Orättvist gynnande av privata intressenter
Kommunfullmäktige i Gislaved beslutade på senaste möte den 20 oktober att reducera (slopa) detaljplaneavgift för privata intressenter inom fastighetsbranschen. Vi var endast två ledamöter som var mot beslutet.
Läs mer...

Gislaveds kommun diskriminerar AB Gislavedshus.
Kommunfullmäktige i Gislaved beslutade på senaste möte den 20 oktober att reducera (slopa) detaljplaneavgift för privata intressenter inom fastighetsbranschen,
Läs mer...

Robban, Frank och Anders
Årets sommarläger i Lysestrand bjöd på en vecka med sol underhållning och go mat "som det brukar vara" eller hur? Några extra kilon har lagts runt midjan men det är smällar man får ta. Titta på bildspelet från sommarlägret här, (GIF-animation, 22 bilder).

Kommunistiska Partiet i Gislaved hade på måndagen utdelning av flygblad med anledning av Storbritanniens omröstning av Brexit under helgen. Sverige måste också få folkomrösta om EU och redovisade tre skäl för en ny folkomröstning, läs flygbladet här.

Det hedrar det brittiska folket att de vägrade låta sig skrämmas av eliternas skrämselpropaganda. Brexitsidan hade en mäktig fiende mot sig – uppbackad av hela västvärldens eliter – men de vann och genom ställningstagandet mot EU har britterna slagit ett slag för alla Europas folk och länder.
Läs mer...
Erik Anderson juni 2016

De senaste åren har oroligheter pågått i storstädernas förorter. De områden som drabbats förenas i att det sociala utanförskapet är stort, arbetslösheten hög och nedskärningarna många. Helgens händelse i Gislaved där polis utsattes för stenkastning utgör ett symtom.
Läs mer...
Erik Anderson maj 2016

Pär Johansson Proletären Partisekreteraren Per Johansson besökte Gislaved och höll ett intressant och givande föredrag under temat "Ett arbetarsvar i flyktingkrisen." Talaren tog bland annat upp de rika ländernas plundring av specialistkompetens från fattiga länder. " Det är mycket viktigt att vi formulerar en egen arbetarpolitik i flyktingkrisen" menade talaren som kritiserade politiken att utnyttja flyktingkrisen för att gå till angrepp mot arbetarklassen.
Efteråt följde en intressant frågestund kring formulerandet av temat Ett arbetarsvar. Gislavedsavdelningen tänker göra en sommarutdelning till hushållen i Gislaved och Anderstorp kring flyktingfrågan. Per Johansssons intressanta föredrag gav förnyad inspiration i det kommande arbetet.

Läs flygbladet:
Fyra förslag för trygghet på jobbet och säkerhet för landet

Föräldrar och elever reagerar upprört på liberalen Lars Olssons attack och påstående om "totalt kaos" på Gullviveskolan i Gislaved.
Läs mer...
Gislaved april 2016

Kommunisterna reserverade sig mot beslutet att sälja ut upp till 300 lägenheter.
Läs mer...
Erik Anderson mars 2016

Erik ställer en fråga till BUN:s ordf Bo Kärreskog?
Läs mer...
Erik Anderson mars 2016

Röd Front i Gislaved

1majtalare: Erik Anderson och Jan-Åke Karlsson
90 åhörare mötte upp till Kommunistiska Partiets 1maj manifestation i Gislaved. Strålande solsken värmde underhållningen stog Anders Olsson förtjänstfullt för. Curt Vang inledde och hälsade deltagarna och 1majtalarna välkomna och bjöd efteråt upp till fika i kommunhusets kafeteria. Huvudtalare och Gislavedsbördige Jan-Åke Karlsson från partistyrelsen fördömde NATO:s krigspolitik och uppmanade alla att skriva under protestlistor mot värdlandsavtalet Jan-Åke fortsatte och talade om EU. Gislaveds lokale repressentant Erik Anderson talade om flyktingpolitiken att inte utnyttja flyktingskrisen för att försämra arbetsvilkor och kollektivavtal om utförsäljning av allmännyttan och om höstens demonstrationer och folkliga protester i kommunen som fick den socialmoderata ledda konstellationen att vika ned sig. Eriks tal kommer senare att publiceras.
Läs Jan-Åkes 1majtal här
Läs Eriks 1majtal här
Läs 1majflygbladet här

Under parollen ”Stoppa värdlandsavtalet” samlades omkring 40 personer i lördags på kommunisternas protestmöte mot det förslag för tätare Nato- samarbete som regeringen lägger fram den 22 mars. Talarna Curt Vang och Erik Anderson hävdade att Sverige skall vara alliansfritt och neutralt. De två talarna tog upp faran med att kärnvapen förs in i landet då Nato-länderna aldrig uppger vilken beväpning marinfartygen har.

Klicka på bilden ovan

Kommunal förskingrar medlemmarnas pengar
Läs mer...